Naslovna Najnovije Amerika tvrdi: „Ruska invazija i NATO intervencija u SRJ nije isto“

Amerika tvrdi: „Ruska invazija i NATO intervencija u SRJ nije isto“

0

Ocjena zamjenice pomoćnika američkog sekretara za odbranu zaduženu za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju…

Zamjenica pomoćnika američkog sekretara za odbranu zadužena za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Lora Kuper ocijenila je da se ne može izjednačavati napad bez povoda jedne sile na demokratski izabranu vladu sa vojnom intervencijom NATO u SR Jugoslaviji 1999. godine.

U intervjuu za Glas Amerike (VOA), Kuper je rekla da nije u interesu Srbije da bude partner ruskoj vojsci koja brutalno napada civilno stanovništvo u Ukrajini.

„Ono što sad vidite je da je velika sila odlučila da napadne demokratski izabranu vladu bez ikakvog povoda i pokušava da okupira značajne djelove te zemlje, dok bombarduje civilno stanovništvo i ometa isporuku humanitarne pomoći. Apsolutno nije jednako“, rekla je Kuper.

Ona je dodala da je sigurna da narod Srbije može svojim očima da posmatra narod Ukrajine i da razumije sa kakvim se razaranjem suočava i da želi da ga podrži.

Komentarišući rat u Ukrajini, američka zvaničnica navela je da Rusija, uprkos obećanjima da će smanjiti vojnu aktivnost u pojedinim područjima, nastavlja sa napadima na civile.

Ona je izrazila nadu da će Srbija sama donijeti odluku da nije u njenom interesu da bude partner i vojsci koja brutalno napada stanovništvo, bombarduje civile.

Povodom zabrinutosti zbog mogućeg prelivanja sukoba na druge regione, uključujući i Zapadni Balkan, Kuper je rekla da SAD uvijek prate bezbjednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu.

„Veoma smo posvećeni našim odnosima sa saveznicima u regionu i održavanju jakih partnerstava širom regiona, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu“, rekla je Kuper.

Ona je dodala da je „očigledno da je Rusija u prošlosti pokušavala da se miješa i podstiče tenzije u regionu i da vidimo da se to nastavlja do danas“.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube