22.7 C
Banja Luka

AMERIKA U HAOSU OČEKUJE “CIKLON BOMBU”: Evo kako će to uticati na nas

Meteorolog Đorđe Đurić objasnio je kako će polarni udar u Americi uticati na vreme u Srbiji.

Velika zimska oluja koja će ove nedelje zahvatiti SAD mogla bi u pojedinim delovima zemlje da donese najhladniji Božić u poslednjih 40 godina, jer se očekuje da temperature budu i 45 stepeni ispod nule.

Za to vreme u Srbiji se očekuje vreme bez snega, tačnije bez prave zime, i biće tako sve dok ova oluja ne prođe.

Meteorolog Đorđe Đurić objasnio je da prema trenutnim prognozama, pravih zimskih uslova u Srbiji za sada nema do kraja ove, niti na samom početku Nove godine, što će prvu polovinu zime svrstati u period sa vrlo toplim vremenom, a postoje naznake da bi druga polovina mogla doneti hladnije vreme, uz periode sa snegom.

– Ono što je zabrinjavajuće da su planine u oovm delu godine bez snega, pa i one najviše, a snega nema ni na iznad 2000-2500 metara nadmorske visine. Prema trenutnim prognozamam ozbiljnih snežnih padavina nema ni na planinama u narednih desetak dana, a čak će i uslovi da veštačko osnežavanje biti veoma nepovoljni. Prosek maksimalne temperature za kraj decembra je od 2 do 6°C, a do kraja godine maksimalne temperature neretko će biti i za 10 stepeni više od proseka, dok će ugčavnom biti viđe za 5 do 7 stepeni. Iako nas do kraja godine očekuje tek nekoliko dana sa manjim prolaznim padavinama, obilnijih padavina nema na vidiku i u onim predelima gde ih bude, biće ih u vrlo malim količinama – navodi Đurić.

Foto: Profimedia/ilustracija

Prema njegovim rečima, jedan od razloga zašto je situacija sa vremenom ovakva jeste i to što će Severnu Ameriku narednih dana pogoditi polarni udar, a polarna vazdušna masa iz Kanade preko Velikih ravnica i istočnog oboda Stenovitih planina spustiće se sve do Meksičkog zaliva.

– Temperature u Kanadi su već ispod -45°C, na severu SAD i ispod -35°C, a uz ledeni severni vetar subjektivni osećaj je niži od -50°C. Kada ledena vazdušna masa dospe na toplu povšinu Atlantika, nastajaće veoma snažni cikloni, koji će preko severnog Atlantika biti nošeni zapadnim visinskim strujama ka Evropi i donosiće orkanske oluje i vrlo toplo vreme zapadnoj Evropi i Britanskim ostrvima, ali i snažna jugozapada strujanja i većem delu Evrope i našem području, što će sprečavati da dođe do upada ledenog vazduha iz Sibira i do one prave zime sa snegom. Tek kada se naruši takva napomenuta situacija, zima će stići u naše krajeve, ali što nije na vidiku narednih 15 dana – napominje Đurić.

“Jednom u generaciji”

Zahlađenje koje se događa jednom u generaciji i koje je počelo na pacifičkom severozapadu u utorak, pre nego što se pomerilo na istok, postaće “ciklon bomba” do petka.

Više od 90 miliona ljudi širom 37 država je pod upozorenjem na zimske vremenske prilike.

Otprilike 80 posto države iskusiće temperature ispod nule, uključujući mesta čak na jugu poput Teksasa.

Arktička eksplozija koju je Weather Channel nazvao Zimska oluja Eliot, očekuje se da će doneti najhladniji Božić na Srednjem zapadu od kasnih 1980-ih, prema prognozama koje citiraju američki mediji.

Predviđa se da će čak i Florida, sunčana država, doživeti najhladniji Božić u 30 godina.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) saopštila je da su do kraja ove sedmice u nekim delovima zemlje moguće temperature od minus 45 stepeni Celzijusa.

NWS je to nazvao zimskim meteorološkim događajem koji se događa jednom u generaciji, posebno jer oluja doseže područje Velikih jezera, gde se očekuje da će njen pritisak dosegnuti ekvivalent uragana kategorije 3.

Guverneri Kentakija i Severne Karoline proglasili su vanredno stanje.

Foto: Profimedia

Očekuje se da snežni uslovi i ledeni putevi donesu do haosa u saobraćaju ovog vikenda.

Stotine letova iz Denvera i Čikaga je već otkazano.

Čikago je upozoren da se pripremi za jake snežne padavine koje počinju u četvrtak i koje će biti praćene udarima od 80 km/h.

Kako se oluja bude razvijala, meteorolozi predviđaju da će se pretvoriti u “ciklon bombe”.

Šta je “ciklon bomba”?

Ciklon bomba je naziv za oluju koja se brzo pojačava, sa centralnim vazdušnim pritiskom koji pada na najmanje 24 milibara za 24 sata.

Oni se nazivaju ciklon bombama zbog eksplozivne snage uzrokovane brzim padom pritiska.

Takve oluje donose vremenske prilike u rasponu od mećava preko jakih grmljavina do obilnih padavina.

Cikloni bombi su najčešći na istočnoj obali SAD i Kanade, gde hladno kopno i topla Golfska struja pružaju optimalne uslove.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here