16.7 C
Banja Luka

Amerikanci raspoređuju nuklearne bombe po Evropi

Penzionisani britanski i NATO oficir, stručnjak za hemijsko, biološko i nuklearno oružje Hamiš de Breton Gordon izjavio je da je „ovo apsolutno novi hladni rat, strateški korak na samoj ivici, koji podseća na igru pokera“. Prema njegovim rečima, ako SAD postavljaju nuklearno oružje na tlo Velike Britanije, to je jasna poruka Rusima da su oni ozbiljni.

Ukupno 110 američkih nuklearnih bombi bilo je uskladišteno u bazi u “Lejkenhitu” do 2008. godine, kada su uklonjeni jer je opala pretnja od nuklearnog rata.

Američki stručnjak Hans Kristensen smatra da je moguće premeštanje nuklearnog oružja na ovu lokaciju, jer to pokazuje analiza zvaničnih dokumenata američke vlade. Prema njegovim rečima, finansijska sredstva za tu bazu koja treba da odobri Kongres, „namenjena su za skladišta za nuklearno oružje i stanovima za osoblje.”

Eksperti ocenjuju da modernizacija i izgradnja novih objekata u vazdušnoj bazi znači da Sjedinjene Države nastoje da obezbede mogućnost bržeg raspređivanja novih lovaca i naoružanja u slučaju porasta tenzija. Međutim, britanski premijer Riši Sunak morao bi da odobri skladištenje nuklearnog oružja na tlu Britanije, kao i predsednik SAD, a takođe bi to morali da usaglase sa pozicijom NATO-a.

Trenutno je u Belgiji, Nemačkoj, Holandiji, Italiji i Turskoj raspoređeno oko 150 američkih nuklearnih bombi B-61. Poljska je takođe jedna od zemalja koja od SAD traži raspoređivanje nuklearnog oružja na svojoj teritoriji

Program „Nuklear šering” omogućava Sjedinjenim Državama da prebace svoje nuklearno oružje u zemlje NATO-a ukoliko postoji potreba za tim i mogu da ga upotrebe ako im Amerika to dozvoli.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here