Naslovna Najnovije APEL AMERICI IZ RUSIJE: Vratite nazad kompletno nuklearno oružje koje ste rasporedili...

APEL AMERICI IZ RUSIJE: Vratite nazad kompletno nuklearno oružje koje ste rasporedili u inostranstvu

0

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov pozvao je SAD da vrate natrag na svoju teritoriju nuklearno oružje koje su postavili u drugim zemljama, preneo je TASS.

– U ovim napetim vremenima sa povećanim rizikom, nuklearne države imaju posebnu odgovornost da spreče eskalaciju. U tom kontekstu, još jednom apelujem na Vašington da na svoju teritoriju vrati natrag kompletno nuklearno oružje koje je rasporedio u inostranstvu, da ugasi nuklearne baze u drugim državama i napusti vežbe u kojima sa nenuklearnim zemljama vežba u sklopu misija NATO. To se krši sa osnovnim principima Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja – rekao je Antonov, prenosi TAS S.

On je komentarisao tekst iz “Politika” u kojem se navodi da će SAD ubrzati planove za skladištenje nadoknađene B61-12 (nuklearne) gravitacione bombe u Evropi.

– Zvaničnici administracije tradicionalno nazivaju to oružje taktičkim i tvrde da je ruski arsenal sličnog naoružanja nekoliko puta veći nego američki. Međutim, oni ne govore da je sav naš taktički nuklearni arsenal uskladišten u objektima u Rusiji i ne predstavlja pretnju Americi. Što se tiče američkih bombi, one su poslate u evropske zemlje, odakle Rusija nije daleko. Zato B61-12 imaju stretšku važnost, uprkos njihovom limitiranom kapacitetu – dodao je Antonov.

On je ukazao na to da američka vojska, zajedno sa partnerima iz NATO, redovno održavaju vežbe koristeći takvo naoružanje.

– Jedna takva vežba se trenutno održava u NATO, poznata kao ”Stedfast nun”. Rukovodstvo Severnoatlanske alijanse tvrdi da aktivnost te vežbe nije usmerena protiv Rusije. Onda se postavlja pitanje – zbog koga, odnosno, ko to u Alijansi vežba korišćenje nuklearnog oružja, ako je Rusija označena kao ”najznačajnija i direktna pretnja” njihovoj bezbednosti – dodao je Antonov.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube