Naslovna Najnovije Austrijski i njemački mediji o pobjedi Milatovića

Austrijski i njemački mediji o pobjedi Milatovića

0

– Austrijski i njemački mediji s pažnjom su ispratili, kako kažu, „uzbudljivu predsjedničku utakmicu u Crnoj Gori“ i pobjedu kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića nad protivkandidatom, odlazećim šefom države i liderom DPS-a Milom Đukanovićem, a austrijski Standard piše da je nova politička linija predsjednika nejasna.

„Njegova partija Europa sada, koja promiče populističke teme kao što su povećanje plaća i veći prosperitet, osnovana je tek prošle godine. Milatović je rekao da će on biti političar koji će Crnu Goru uvesti u EU. Ali malo se zna o njegovim geopolitičkim namerama. Ne samo u Crnoj Gori, već iu EU i SAD, prozapadne snage su zabrinute da bi Crna Gora pod Milatovićem mogla doći pod pojačan utjecaj Srbije, ali indirektno i Kremlja.“

Navodeći da se oko trećine građana Crne Gore izjašnjavaju kao Srbi, autorka Adelhajd Velfl piše da „Milatović nikada nije zauzeo jasan stav o osjetljivim pitanjima, a to su odnos prema Srbiji i Rusiji i ulozi Srpske pravoslavne crkve“, prenosi Dojče vele (DW).

„Činjenica da ga podržavaju i šovinistički etnički srpski ekstremisti poput Vojislava Šešelja zabrinjava neke posmatrače“ napomnje Standard i pominje „strahovanja od utjecaja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Kremlja i političke aktivne Srpske pravoslavne crkve, koja posljednjih godina sve više vuče kraj u Crnoj Gori – a protiv čega su se DPS i Đukanović borili svim sredstvima.“

Na kraju, prenosi DW, Standard piše da je „odlazeća vlada čak ograničila ovlasti predsjednika (Mila Đukanovića), što je kritizirala i Venecijanska komisija.

A za odlazećeg premijera Dritana Abazovića Velfl navodi da se „smatra političarem lake kategorije koje su Vučić i albanski premijer Edi Rama uveliko instrumentalizirali.”

Njemačka novinska agencija dpa, prenosi DW, piše da je na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori pobijedio ekonomista Jakov Milatović, koga podržava prosrpski tabor.

„Milatović je blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja se kontrolira iz Beograda. Bio je ministar ekonomije u kratkotrajnoj prosrpskoj vladi od decembra 2020. do aprila 2021. Nakon raspada ovog kabineta, on i drugi osnovali su novu stranku ‘Europa sad’, koja se zalaže za ulazak Crne Gore u EU, ali istovremeno želi bliske veze sa Srbijom“.

Prozapadno orijentisani Milo Đukanović koji je više od tri decenije određivao politiku zemlje, ovim porazom gubi posljednju funkciju na vlasti. Prije više od dvije godine, njegova stranka DPS je poražena na parlamentarnim izborima od koalicije prosrpskih i reformskih partija.

„Đukanović je doveo bivšu jugoslovensku republiku do nezavisnosti 2006. godine i 2017. u NATO. Istovremeno, njegova vladavina je više puta bila kritizirana zbog korupcije i nepotizma“, piše dpa u tekstu koji prenosi veliki broj njemačkih medija, piše DW.

Frankfurter Rundšau piše da se „o Milatoviću koji se kasno uključio u politiku, na Zapadu uglavnom malo zna. Radio je između osaloga u Narodnoj banci Crne Gore, Dojče banke i Europskoj razvojnoj banci u Bukureštu.

Kada je Đukanovićev DPS 2020. morao prvi put u opoziciju, premijer Zdravko Krivokapić je doveo nestranačkog bankara u svoj kabinet kao ministra ekonomskog razvoja. Koalicija je posrnula u proleće 2022., piše list.

Međutim, Milatović je, navodi se, doživio porast popularnosti porezne reforme koju je izradio zajedno s tadašnjim ministrom financija Milojkom Spajićem: Smanjenjem doprinosa za socijalno osiguranje prosečne neto zarade povećane su za skoro trećinu. Kritičari su ga optužili da posljedice nedovoljnog financiranja sustava socijalnog osiguranja na kraju mora da snosi država.

Ali kada su dva ministra 2022. osnovala pokret Europa sada, on je na lokalnim izborima odmah osvojio gradsku skupštinu Glavnog grada Podgorice.

„Europa sad je prvo predložila svog partijskog lidera Spajića za predsjedničkog kandidata. Tek kada je Spajić pao zbog srskog pasoša, u trku je ušao Milatović kao rezervni kandidat“, piše Frankfurter Rundšau, prenosi DW.

(Tanjug) Foto: Tanjug 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube