30.7 C
Banja Luka

AZERBEJDŽAN NAPAO NAGORNO-KARABAH! Iz Bakua kažu da su odgovorili na jermenske diverzije, ima mrtvih, PRVI SNIMCI RATA! (VIDEO)

Azerbejdžan je objavio da je pokrenuo napad na „legitimne vojne ciljeve“ u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha, nazivajući kampanju „antiterorističkom merom lokalnog obima“ nakon što su dve eksplozije mina ubile šest osoba ranije danas.

Radi Slobodna Evropa (RSE) navodi da je granatiranje počelo ubrzo nakon što je Baku optužio „jermenske diverzantske grupe“ za dve odvojene eksplozije u kojima su poginula četiri vojna lica i dva civila u područjima Nagorno-Karabaha koja su pod kontrolom ruskih mirovnih snaga.

– Ponovo naglašavamo da se civilno stanovništvo i objekti civilne infrastrukture ne gađaju, već se uništavaju samo legitimni vojni ciljevi – navodi se u saopštenju iz Bakua.

Dodaje se da su o „antiterorističkoj operaciji“ obavešteni komandanti ruskog mirovnog kontingenta i rukovodstvo Zajedničkog centra za praćenje Turske i Rusije.

U odvojenom saopštenju, Ministarstvo odbrane u Bakuu optužilo je „jermenske vojne snage“ koje se nalaze u Nagorno-Karabahu za granatiranje azerbejdžanskih vojnih položaja u okrugu Agdam u blizini otcepljenog regiona.

Jermenski opozicioni poslanik Tigran Abrahamian napisao je na Fejsbuku da je Azerbejdžan „lažno optužio“ Nagorno-Karabah za terorizam granatirajući vojne ciljeve u regionu.

Nezavisni novinar sa sjedištem u Nagorno-Karabahu Marut Vanijan potvrdio je za RSE da je azerbejdžanska artiljerija „intenzivno“ granatirala region.

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je saopštenje u vezi sa eskalacijom situacije u Nagorno-Karabahu, rekavši da je „od 14 sati po lokalnom vremenu situacija duž granica Jermenije relativno stabilna“.

Situacija je eskalirala u regionu samo jedan dan nakon što je nastavljena isporuka humanitarne pomoći etničkim Jermenima u Nagorno-Karabahu nakon što su de facto vlasti Nagorno-Karabaha pristale da dozvole isporuku pomoći koju je pružila Rusija direktno sa teritorije pod kontrolom Bakua putem Agdamskog puta.

Zauzvrat, azerbejdžanske vlasti pristale su da dozvole istovremenu isporuku pomoći otcepljenom regionu kroz koridor Lačin.

Američki i evropski lideri pozvali su Azerbejdžan da olakša tranzit humanitarne pomoći u opkoljeni region, koji doživljava nestašicu hrane, energije i lekova.

Jermenija i Azerbejdžan vodili su dva rata oko Nagorno-Karabaha, planinske enklave pretežno naseljene Jermenima koja je međunarodno priznata kao deo Azerbejdžana.

Poslednji rat je trajao šest nedelja krajem 2020. godine i ostavio je 7.000 mrtvih vojnika na obe strane.

(Kurir.rs/RSE)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here