Naslovna Najnovije BAHMUT U PLAMENU Pojavili se snimci ukrajinskih vojnika nakon što su Rusi...

BAHMUT U PLAMENU Pojavili se snimci ukrajinskih vojnika nakon što su Rusi uništili ključni most (VIDEO)

0

U policiji u gradu Konstantinivka za Si-En-En su izrazili nadu da ce most biti popravljen u narednim danima, jer je reč o vitalnoj arteriji za izvlačenje civila i dopremanje zaliha kao što je municija.

Most je ujedno i poslednji glavni put snabdevanja od Bahmuta do grada Časiv Jar.

Vojska i dalje može da pristupi Bahmutu kroz polja. Bahmut je saobraćajno čvorište i preko njega se vrši snabdevanje ukrajinskih trupa na istoku zemlje.

Na društvenim mrežama pojavilo se nekoliko navodnih snimaka iz ključnog grada na istoku Ukrajine, Bahmuta, u koji su, prema rečima Jevgenija Prigožina, juče ušli vagnerovci.

Na jednom snimku ukrajinski vojnici kažu da su opkoljeni i da im je ostalo jako malo municije.

 

 

– Ovde sam sa momcima, i ovo je sva municija koja nam je ostala. Mi smo sj**ani. Sad smo opkoljeni sa svih strana… Pa čekamo… Ne možemo više – kaže u kameru jedan od očajnih vojnika, a onda smiruje one kojima je snimak upućen: „Sve će biti u redu. Doći ću kući i poljubiti te. Volim te“, završava on.

 

 

Na drugom snimku, komandant kaže da im je usred noći naređeno da odmah napuste Bahmut i da se rasporede u nove operacije.

Na trećem snimku se vidi kako ukrajinski vojnik beži od Bahmuta i u neverici poručuje majci da je preživeo, prenosi „Jutarnji list“.

 

 

Mama, živ sam, živ!!! – kaže joj.

Uništeni Bahmut je pod stalnim napadom ruskih trupa, a njegovo zauzimanje bi otvorilo put Rusiji da u potpunosti kontroliše ostatak strateškog industrijskog regiona Donbas, što je jedan od glavnih ciljeva invazije pokrenute 24. februara 2022. godine.

„Mnogo je gore nego što se zvanično kaže“

Ukrajinske snage priznaju da je sve teže održati kontrolu nad gradom jer su pristupne saobraćajnice pod pritiskom ruske vojske koja napreduje sa severa, ali i sa juga.

– Situacija u Bahmutu je veoma teška. Mnogo je gora nego što se zvanično govori. U svim pravcima, posebno na severu, gde su Rusi odlično napredovali između Berkivke i Jahidne (dva sela koja su nedavno pala) – rekao je ukrajinski vojnik za Si-En-En pod uslovom anonimnosti.

Ruske snage već mesecima napadaju Bahmut, ponekad u talasima, u jednoj od najkrvavijih bitaka u ratu. Borbe se vode 24 sata dnevno.

Ukrajinski vojni zvaničnik rekao je juče da je na stolu i povlačenje iz Bahmuta, prenosi „Index.hr“.

Portparol Istočne operativne komande Sergej Čerevati rekao je da će „ako treba da se preduzme taktička akcija“, ali sve dok komanda vidi da ima smisla zadržati određeno naselje, boriće se za to.

– U pripremi je dolazak rezervnog sastava sa novom opremom, što će znatno olakšati proterivanje neprijatelja iz naše zemlje – rekao je on.

On je dodao da ukrajinski vojnici u Bahmutu „herojski brane ovaj deo fronta dok iscrpljuju, krvare i slabe neprijatelja“.

Izviđačkoj jedinici naređeno povlačenje

Ukrajinskoj izviđačkoj jedinici koja dejstvuje dronovima sa sedištem u Bahmutu naređeno je da napusti taj grad, izjavio je danas njen komandant Robert Brovdi u video snimku objavljenom na Telegramu.

– Usred noci, jedinica Madijarske ptice dobila je naređenje da odmah napusti Bahmut i prebaci se na novo mesto borbenih dejstava – rekao je Brovdi.

– Mi izvršavamo naređenje – rekao je Brovdi i dodao da ne zna zašto se jedinica premešta.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube