Naslovna Republika Srpska Banjaluka Banjalučani čekaju: Kada i za koliko poskupljuju voda i odvoz smeća?

Banjalučani čekaju: Kada i za koliko poskupljuju voda i odvoz smeća?

0

Pitanje je dana kada će Banjalučani početi da dobijaju veće račune za vodu i odvoz smeća. To je, na svoj način, potvrdio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković koji je istakao da je to neminovnost, ne precizirajući kada će to da bude realizovano.

A sugrađane to zanima, kao i kolika će poskupljenja da budu i nimalo ih ne tješe informacije koje stižu da će to “da bude minimalno”.

Mart uveliko prolazi, a sugrađanima još nisu stigli računi za odvoz smeća. To može da znači samo jedno, da se čeka odobrenje za korekciju cijena. O tome će da odluči Skupština grada koja donosi Odluku o utvrđivanju cjenovnika za komunalne djelatnosti, koje su od posebnog interesa za grad, a održavanje higijene, odnosno odvoz otpada, to jeste.

Prema pisanju Srpskainfo, iz Grada je nedavno potvrđeno da je preduzeće “Čistoća” a.d Banjaluka dostavilo zahtjev Gradu za povećanjem cijena.

– Sva nadležna odjeljenja analiziraju šta može da se uradi po tom pitanju – rečeno je iz Gradske uprave.

Dok se to čeka, mnogi plaćaju račune po obračunu koji je bio na snazi prošle godine. To je uradila Dragana T. koja je platila odvoz smeća i za ovaj mjesec. Ne želi da čeka da se nakupi nekoliko računa, jer će to da bude previše za njen budžet. Mjesečno za odvoz smeća plaća 13,20 KM. I najmanje povećanje cijena za njemu porodicu biće previše.

– Dobila sam i veći račun za struju. Poskupjelo gorivo, hrana, kažu i voda će. A plata mi ista godinama. Ni sama ne znam kako uspijevamo sve da poplaćam. Ali, ne smijem da se dovedem u situaciju da mi se nagomilaju računi za komunalije – kaže ona za Srpskainfo.

Potvrđuje kako joj je, prilikom plaćanja računa u “Čistoći”, rečeno da će odvoz smeća za domaćinstva biti skuplje i da zato nisu poslati računi.

– Blagajnica mi je rekla da će vjerovatno da budu skuplje za jednu marku mjesečno, ali čeka se odobrenje. Nije znala da mi kaže kada će to da bude – poručila je ona.

Da će poskupljenja biti, potvrdio je i gradonačelnik Draško Stanivuković. Prema njegovim riječima, Banjaluka je jedini grad koji za vrijeme pandemije korona virusa, a onda i inflacije nije povećavao cijene komunalnih usluga.

– Cijena goriva je otišla gore, struje za 250 odsto, cijene drvne sječke, drveta. Sve ijedno poskupljenje smo preuzeli na sebe. Ali, danas dolazite u ozbiljne probleme funkcionisanja komunalnih usluga – istakao je on za Srpskainfo.

Dodao je da se takva situacija može trpiti godinu, ali da generalna situacija diktira kako ide dalje.

– Sve je otišlo ka gore i ovo je jednostavno situacija koja je snažnija od nas, kojoj ne možemo više da odolijevamo ma koliko želje imali – istakao je on bez konkretnog odgovora kada će voda i odvoz smeća da poskupe.

Inače, i o novoj cijeni vode takođe treba da odluče odbornici Skupštine grada. Ova odluka je spremna, ali se o njoj još nije razgovaralo na sjednici Skupštine grada.

Kako je ranije rečeno u “Vodovodu”, milionski iznosi zbog enormnog povećanja cijene električne energije, održavanja seoskih vodovoda, stare mreže i čestih, a skupih kvarova, neki su od razloga zbog kojih traže korekciju cijene vode. To povećanje, kako su nam nedavno rekli, ne bi bilo veće od 10 odsto u odnosu na trenutnu cijenu.

Srpskainfo

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube