18.7 C
Banja Luka

Banjalučki SNSD protiv neradne nedelje. Brinu se da će to da opustoši Banjaluku

Banjalučki SNSD konačno je iznio svoj stav o inicijativi za uvođenjem neradne nedelje u Banjaluci. Predssjednik gradskog odbora te stranke, Vlado Đajić, rekao je da su oni protiv neradne nedelje.

Inicijativa o neradnoj nedelji ne uspjeva u nekoliko navrata da dođe pred odbornike u banjalučkoj gradskoj skupštini. Neki od odbornika su inicijativu, ranije, javno podržali ali do sada niko od odbornika vladajuće većine nije o inicijativi iznosio svoj stav.

Vlado Đajić, predsjednik gradskog odbora SNSD u Banjaluci rekao je da je ov stranka protiv neradne nedelje a gradonačelnika Banjaluke je optužio da je neradnik. Đajić smatra da bi uvođenje neradne nedelje dovelo do otpuštanja radnika. Što je stav na klimavim nogama buduži da ti radnici samo ne bi bili slobodni jedan radni dan u sedmici kao sada već nedeljom.

Đajić je rekao da se ova stranka zajedno sa koalicionim partnerima konsultovala sa Privrednom komorom. On kaže da bi neradna nedelja dovela do otpuštanja pet stotina radnika u Banjaluci.

Inače, na sastanku u Privrednoj komori većina privrednika je podržala neradnu nedelju. O neradnoj nedelji u Banjaluci, priča se godinama a najviše je prižečjkuju oni radnici koji rade svaku nedelju. Takvih je najviše u tržnim centrima. Ti radnici umjesto nedelje koju rade dobijaju jedna slobodan dan u toku sedmice. Ti radnici ni jedan vikend ne mogu da provedu sa svojim porodicama.

Ekonomista Zoran Pavlović je, nedavno, za Gerila info rekao da je on protiv uvođenja zabrana ali da je za temeljno i redovno kontrolisanje poslodavaca koji bi nedelju onim radnicima koji žele da rade nedeljom a ima i takvih morali da plaćaju uvećane dnevnice. Problem u Republici Srpskoj je, međutim, u tome što su sve kontrole i inspekcije fiktivne ukoliko se radi o poslodavcima koji su bliski vladajućem režimu. To je pokazalo i posljednje povećanje minimalnih plata u Republici Srpskoj.

Vlada je donijela odluku o povećanju minimalne plate. Međutim ogroman broj radnika povećanje nije osjetio na svom računu. Jednostavno poslodavac je povećao iznos koji uplaćuje na banku ali je smanjio iznos koji radniku uplaćuje nelegalno, na ruke. I nikom ništa.

Republika Srpska, svakako, nije skrojena po mjeri “običnog” radnika i čovjeka već po mjeri vlasnika stranačkih knjižica. To je opustošilo Republiku Srpsku u posljednjih desetak godina. Svakako ne neradna nedelja kako tvrde iz banjalučkog SNSD-a.

GERILA info

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here