Naslovna Republika Srpska Banjaluka Banjaluka: Radnici Centra za socijalni rad traže platu

Banjaluka: Radnici Centra za socijalni rad traže platu

0

Zaposleni u Centru za socijalni rad traže isplatu novembarske plate, ali i veća primanja od februara iduće godine, a osim toga, kasne i isplate korisnicima ove ustanove. Zbog svega toga u Sindikatu uprave Republike Srpske kažu da su radnici spremni da idu i pred Gradsku upravu.

Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić kaže za “Glas Srpske” da radnici ove ustanove rade na radnim mjestima sa povećanim rizikom.

– Stoga zahtijevamo povećanje plate od najmanje 15 odsto na osnovnu platu. Odgovornost za isplatu plata radnicima je na poslodavcu i osnivaču ove ustanove, a briga o socijalnoj zaštiti građana je na svima nama – kaže Marić. Naglasio je da je u izbornoj godini zaposleno blizu 30 novih ljudi.

– Možda i zbog toga nedostaje sredstava u budžetu Centra za socijalni rad kad je riječ o platama – rekao je Marić. Istakao je da imaju oko 4.800 korisnika socijalne pomoći kojima takođe nije doznačen novac.

– Ne bi smjelo da se desi da se zbog političkih obračuna dovodi u pitanje isplata plata i pomoći korisnicima. Bojim se, ako ne usvoje rebalans budžeta, da bi problem mogao da eskalira – rekao je Marić dodajući da to nikome ne može ići u prilog.

Direktorica Centra za socijalni rad Irena Joldžić potvrdila je za “Glas Srpske” da radnici nisu primili platu za novembar. Istakla je da su prilikom planiranja budžeta tražili sredstva za isplatu plata.

– Međutim, grad nam je odobrio manje novca za 500.000 KM, uz obrazloženje da razliku možemo da tražimo rebalansom budžeta. Sjednica, na kojoj će se razmatrati rebalans budžeta, još nije zakazana, tako da nedostaju sredstva za plate za novembar i decembar – kazala je Joldžićeva.

Objasnila je da zbog rebalansa budžeta i korisnicima prava na tuđu njegu i pomoć kasne isplate za ovaj mjesec, zbog čega ih ljudi danima zovu.

– Radnici žele da održe sastanak sindikata i predlažu da stupe u štrajk zato što nisu dobili platu, a mi još ne znamo da li će rebalans biti usvojen – rekla je Joldžićeva. Naglasila je da nije tačno da je bilo prekomjernog zapošljavanja te objasnila da im je inspekcija naložila da zaposle 15 radnika, jer su ustanovili da taj broj nedostaje.

– Sa tim smo upoznali Upravni odbor ustanove i gradonačelnika, koji je i sam u nekoliko navrata rekao da su ti radnici morali biti primljeni u radni odnos – kazala je Joldžićeva. Objasnila je da, osim toga, imaju i 12 pripravnika te deset radnika na bolovanju.

Gradski menadžer Bojan Kresojević kaže da u gradskoj kasi nema novca za povećanje plata radnicima Centra za socijalni rad.

– Treba sagledati realne mogućnosti i u skladu s tim postupati. Većina budžeta sa prihodovne strane se povećava usljed inflacije, a 80 odsto budžeta na rashodovnoj strani raste. To znači da smo po osnovu inflacije na velikom udaru – rekao je Kresojević.

(Glas Srpske)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube