Naslovna Region Baš je osvježilo: Milovog ortaka, kojeg Rusija tereti za ubistva, Viši sud...

Baš je osvježilo: Milovog ortaka, kojeg Rusija tereti za ubistva, Viši sud častio slobodom!

Azerbejdzanac Telman Ismailov, poznati milijarder, pušten je na slobodu, a odobren mu je azil u Crnoj Gori, saznaje portal Dana.

Kako se navodi u odluci Višeg suda , koju potpisuje sudija Vladimir Novović, Ismailovu se, nakon dvadesetak dana u pritvotu, ukida ekstradicioni pritvor, pa se okrivljeni pušta na slobodu.

Branilac okrivljenog Miloš Vukanović podnio je danas predlog za ukidanje pritvora Ismailovu, u kojem je naveo da mu je MUP Crne Gore danas odobrio azil, te da donošenjem ovog rešenja, prestali dalji razlozi za boravak njegovog branjenika u pritvoru.

– Prema članu 22. iz Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima propisano je da ministar neće dozvoliti izručenje lica koje u Crnoj Gori uživa pravo azila, pa je samim tim trajanje pritvora obesmišljeno – navodi se u rješenju Višeg suda.

Kako se dalje navodi, pravo azila se sastoji u nesmetanom boravku lica kome je to pravo priznato na teritoriji Crne Gore bez mogućnosti protjerivanja ili izdavanja stranoj državi, odnosno azil je apsolutna smetnja za ekstradiciju.

Podsjetimo, milijarder je uhapšen 1. oktobra u Podgorici, a za njim je Rusija raspisala potjernicu, zbog toga što je, kako se sumnja, povezan sa organizacijom ubistva dva biznismena na području Rusije. Ismailov se potraživao u u Rusiji zbog pokušaja ubistva pop pjevača Avrama Rusoa u noći između 18. i 19. avgusta 2006. godine.

Kako je pisao portal Crime Russia, koji se bavi vijestima iz kriminala u toj zemlji, Ismailov je nakon bjekstva iz Rusija namjerno izabrao Crnu Goru, koja ga je tada „štitila od izručenja ruskim vlastima”.