Naslovna Crna Hronika Belivuk preko carine uvozio tone kokaina: Velja Nevolja sa “kavčanima” prao pare...

Belivuk preko carine uvozio tone kokaina: Velja Nevolja sa “kavčanima” prao pare izgradnjom luksuznih stanova na Vračaru

Velja Nevolja je velike količine droge uvozio uz pomoć najviših funkcionera MUP i Uprave carine, pokazala je istraga! Kako je utvrđeno, Belivuk je najveće pare zaradio švercujući kokain uz pomoć “carinske mafije”.

Moćnici iz MUP i Carine osmislili su i organizovali “paralelnu carinu”, preko koje su godinama kamioni i tankeri puni cigareta, nafte i razne luksuzne robe ulazili u Srbiju bez ikakve kontrole. Oni su omogućavali i Belivukovom klanu da koristi njihov sistem krijumčarenja. Procjenjuje se da je Belivuk tako na stotine tovara droge unio u našu zemlju, a to sigurno ne bi uspio da nije imao podršku “carinske mafije”, kaže sagovornik Informera.

Dokaz da je Srbija prethodnih godina bila preplavljena narkoticima jeste i to što je droga u našoj zemlji u tom periodu bila najjeftinija u ovom dijelu Evrope.

Istina je da je policija u tom periodu imala rekordne zaplene droge, i po pet-šest tona godišnje, ali je isto tako činjenica i da je tada bilo najviše droge na ulicama. To sve nije moglo bez ozbiljne podrške u vrhu MUP, koji je klan Veljka Belivuka očigledno imao, ističe ovaj sagovornik.

Isti izvor dodaje i da ne može da se pretpostavi koliko je novca zarađeno, ali je svakako riječ o stotinama miliona evra.

Javna je tajna da su čitava naselja na Vračaru, u Novom Sadu ili na Zlatiboru sagrađenja novcem od droge i da su izgradnju finansirali narko-klanovi.

Činjenica je da je crnogorski “kavački klan”, za koji je radio Belivuk, imao svesrdnu pomoć jednog dijela državnih funkcionera, zbog čega su poslednjih godina preuzeli primat nad tržištem droge u Srbiji. “Kavčani” su najviše novca “oprali” kroz investicije u izgradnju luksuznih stambenih i poslovnih objekata, ističe izvor.