Naslovna Mozaik Belmuž – tradicionalni staroplaninski specijalitet

Belmuž – tradicionalni staroplaninski specijalitet

Pripremanje ukusnih i tradicionalnih jela karakteristika je gotovo svih krajeva u Srbiji, a u zavisnosti od regiona ona mogu da se razlikuju. Ipak, ljudima iz svih krajeva naše zemlje zajedničko je da vole lijepo da se hrane. Ovoga puta predstavljamo vam specijalitet iz južnih i istočnih krajeva Srbije – belmuž.

Belmuž je pastirski specijalitet koji se već vjekovima priprema u domaćinstvima na Staroj planini. On se pravi od mladog, jednodnevnog kravljeg ili ovčijeg sira sa malo kukuruznog ili pšeničnog brašna. Belmuž je najukusniji kada se pravi od nekoliko vrsta sira.

Za prvi korak u pravljenju belmuža potrebno je staviti sir u šerpu ili tiganj. Kada se on istopi doda se brašno i promješa. To je uglavnom fino kukuruzno brašno, ali može biti i čisto. Mlad sir se iz krpe, kada se procijedi, pritisne, a zatim napravi na belmuž”.

Na jakoj vatri mladi sir se topi i pretvara u maslo i tada mu se dodaje šaka brašna. Ovo jednostavno, ali ukusno jelo pravi se po receptu starom 200 godina, ali i danas se može okusiti gotovo u svakoj kući na Staroj planini. Ono se pravi od kravljeg, ali i od ovčijeg sira, a nećete pogriješiti ni ako pomješate ove dvije vrste.

Pored ukusa i arome ova hrana ima i zanimjivo ime. Reč bel je lokalizam koji znači beo i ukazuje na boju sira ili mlijeka, dok je muž izraz koji označava jačinu ovog jela, koje, kako tvrde stari, daje snagu i vitalnost. U šali ili ozbiljno postoje i oni koji kažu da izraz belmuž znači muž koji je obeleo obraz i da je osnovna hrana mladoženja.