Naslovna BIH Bez podrške zakonu o sukobu interesa u Domu naroda, protiv bili HDZ...

Bez podrške zakonu o sukobu interesa u Domu naroda, protiv bili HDZ i SNSD

0
10.02.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupstine BiH. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici većinom glasova odbacio je da se prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom, ali i skraćenom postupku. Time će se ovaj prijedlog zakona razmatrati u redovnoj proceduri, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o zakonskom materijalu koji je jedna od 14 obaveza iz Mišljenja Evropske komisije na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Protiv usvajanja zakona po hitnoj i skraćenoj proceduri glasala su četiri poslanika u Klubu hrvatskog naroda iz HDZ-a BiH i četiri delegata Kluba srpskog naroda iz SNSD-a.

Zbog nedostatka entitetske većine, protivljenjem četiri delegata u Klubu srpskog naroda nisu usvojene ni izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine u prvom čitanju (načela).

Usaglašavanje o ovom zakonu Kolegij će obaviti naknadno.

Također, radi se o zakonskom materijalu koji je jedna od 14 obaveza iz Mišljenja Evropske komisije na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube