Naslovna Region BiH dobija donaciju! Od Slovenije 4.800 doza vakcina „AstraZeneca“

BiH dobija donaciju! Od Slovenije 4.800 doza vakcina „AstraZeneca“

0

Slovenija će donirati Bosni i Hercegovini 4.800 doza vakcina „AstraZeneca“, potvrdio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon današnjeg sastanka s predsjednikom te zemlje Borutom Pahorom koji je u posjeti našoj zemlji.

Kazao je da se razgovaralo o borvbi s pandemijom, ali i ilegelanim migracijama, samitu Brdo-Brijuni.

– Iskustva Slovenije o migracijama mogu nam koristiti. Imamo Samit Brdo Brioni. Potrebno je da imamo dijalog sa EU oko pristupanju. Evropa treba na poseban način da tretira ovaj region, takve primjere smo imali. Posjeta predsjednika Slovenije ja važan događaj za nas u uslovima kada se malo ko izlaže, da ne kažem opasnostima, zbvog toga cijenim njegov dolazak – rekao je Dodik.

Pahor je rekao da mu je zadovoljstvo što je BiH. Dodao je da je išao posjetiti vojnike EUFOR-a.

– Proširenje EU na zapadni Balkan je ultimativno geopolitičko pitanje i važno je za mir, sigurnost naroda zapadnog Balkana kao i za države u EU. Kao jedan od voditelja države EU, razumijem da su umorni od proširenja i pitanja kojima se bavi EU. Izgubili smo Veliku Britaniju, odnosi s Rusijom, Turskom… Države će zbog epidemije imati izazove, ali moja je želja da na konferenciji u Ljubljani evropske vođe shvate da je za sigurnost kompletne EU jako važna strateška odluka o priključivanju zapadnog Balkana. Potrudi ću se da tako vodim i proces Brdo-Brijuni – rekao je Pahor.

Kazao je da je Slovenija tradicionalno saveznik proširenja EU na zapadni Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: