Naslovna Izdvajamo BiH ima najsmrtonosnije puteve u Evropi

BiH ima najsmrtonosnije puteve u Evropi

0

Evropskoj uniji su najlošiji putevi u Bugarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj, a za puteve u Bosni i Hercegovini se dugo priča da su među najgorima na kontinentu.

Loši putevi u kombinaciji sa nepredvidljivim vremenom i ljudskim faktorima odnijeli su brojne žrtve na Balkanu.

Dionica auto-puta Sofija – Blagojevgrad nazvanog „Struma“, gdje su poginuli putnici u autobusu iz Sjeverne Makedonije jedan je od opasnijih puteva u Bugarskoj.

Gradonačelnik Pernika Stanislav Vladimirov je rekao da se na ovoj dionici često dešavaju nesreće.

Na ovom dijelu auto-puta dogodila se, između ostalog i teška saobraćajna nesreća 1996. godine u kojoj je poginulo 16 ljudi.

– Sedam institucija zaduženih za kvalitet i organizaciju puteva u našoj zemlji upoznato je sa stanjem na magistralnom putu Struma kod sela Bosnek – izjavila je Diana Rusinova iz Evropskog centra za transportnu politiku za Actualno.com.

– Ova dionica je kao pustinja. Vozač ne može da zna gdje se nalazi po kiši i magli – rekla je ona.

Kako pišu bugarski mediji, makedonska kompanija Mavrovo je gradila ovaj auto-put. Još prije 15 godina su vozači upozoravali tadašnjeg ministra saobraćaja da je put opasan. Osvjetljenje je loše, takozvane mačje oči ne odražavaju svjetlost farova, a kada padne kiša ostaju velike lokve vode.

Crne tačke u Srbiji

U saobraćajnoj policiji su više puta upozoravali da je Ibarska magistrala i dalje najveća crna tačka srpskih puteva.

Na auto-putu Beograd-Niš, od Bubanj potoka do Umčara takođe su česte smrtonosne nesreće.

Zimi je posebno kritičan put do Zlatibora prema Crnoj Gori, dok za puteve Beograd – Zrenjanin i Šabac – Loznica kažu da su najopasniji u jesen.

Iz Auto-moto saveza Srbije slažu se da je u većini saobraćajnih nesreća uzrok ljudski faktor, odnosno želja vozača i njegovih saputnika da što prije stignu do odredišta. Neprilagođena brzina, rizična preticanja i, prije svega, umor vozača u 80 odsto slučajeva su uzrok saobraćajnih nezgoda na pristupnim putevima u Beogradu. Zbog toga savjetuju da na put uvijek krećete odmorni jer je tada “rizik manji, a bezbjednost veća”.

A3 – dionica smrti

Za auto-put A3 u Hrvatskoj kažu da je monoton, na njemu nema problematičnih krivina ni tunela, ali se ipak redovno dešavaju teške saobraćajne nesreće, od koji je poslednja ona kod Slavonskog Broda u julu ove godine kada je život je izgubilo čak deset ljudi.

Nešto ranije, u martu ove godine, takođe u ranim jutarnjim satima, kod raskrsnice Okučani poginulo je četvoro ljudi u prevrtanju kamiona srpskih registracija, a svi poginuli bili su migranti.

Toše Proeski, poznati muzičar je sa svojom menadžerkom LJiljanom Petrović i vozačem Georgijem Georgijevskim krenuo noću iz Skoplja za Zagreb. Georgijevski je kod Nove Gradiške, zbog nepridržavanja razmaka, prednjim desnim dijelom putničkog automobila udario u zadnji lijevi dio automobila kojim je upravljao Beograđanin Slaviša Kuzmanović.

Od siline udarca automobil, u kojem se na mjestu suvozača nalazio Toše Proeski, zaokrenuo se i udario u zaštitnu ogradu. Poginulog pjevača iz automobila su izvukli tek uz pomoć vatrogasaca.

BiH ima najsmrtonosnije puteve u Evropi

Prema riječima zvaničnika Udruženja za unapređenje bezjbednosti saobraćaja najrizičniji putevi u BiH su magistralni put M17 koji povezuje granični prelaz Bosanski Šamac i granični prelaz Doljani, zatim deonice od Zenice do Maglaja, Doboj – Lukavac, Jablanica – Mostar, Bugojno – Gornji Vakuf, Krupa – Otoka i dionica puta Banjaluka – Jajce, takozvano Tijesno.

Na ovim putevima je značajan nedostatak u samom održavanju putne mreže, ne postoje zaštitne ograde, razna signalizacija.

Kanjon Morače

Jedan od težih udesa u kojima je učestvovao autobus rumunskih tablica desio se prije devet godina u kanjonu Morače u Crnoj Gori. Tada je poginulo 19 ljudi, a više od 30 je povrijeđeno.

Dio kanjona u kome se rijeka Mrtvica uliva u Moraču, kod Platija se smatra crnom tačkom, jer se tu najviše nesreća dešava.

Razlozi za to bi mogli da budu neprilagođena vožnja, ali i opasnost samog puta zbog prirodnih karakteristika.

Izvor: B92

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: