Naslovna Najnovije Šmit pisao pismo: Prioritet državna i vojna imovina

Šmit pisao pismo: Prioritet državna i vojna imovina

0

Za Šmita su prioriteti rješavanje pitanja državne i vojne imovine.

Visoki predstavnik uBiH Kristijan Šmit uputio je pismo Parlamentarnoj skupštini BiH, Predstavničkom domu i Domu naroda.

Šmit u pismu navodi da je primarni fokus međunarodne zajednice u BiH implementacija agende 5+2, čije je ispunjenje neophodno za izlazak zemlje iz međunarodnog nadzora.

U tom kontekstu, kako prenosi Faktor, za Šmita su prioriteti rješavanje pitanja državne i vojne imovine.

„Složenost ovoga opravdava osnivanje stručne radne grupe za formulisanje i razmatranje opcija za prihvatljivo i održivo rješenje o državnoj i odbrambenoj imovini. U tom smislu, Parlamentarna skupština BiH ima važnu ulogu“, naveo je Šmit u pismu, pozivajući parlamentarce da preuzmu odgovornost nad ovim procesom, koji bi trebao rezultirati usvajanjem zakona na državnom nivou koji reguliše ovu materiju.

On je naveo da radnu grupu na ovu temu treba da čini adekvatan broj parlamentaraca i predstavnika relevantnih institucija na državnom i entitetskom nivou, kao i domaćih i međunarodnih nezavisnih stručnjaka, uključujući i predstavnike Evropske unije.

„Moj Ured će aktivno učestvovati i podržavati ovaj napor, uključujući pravne i stručne savjete. OHR će Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine dostaviti popis institucija iz države i entiteta, kao i relevantnih nezavisnih stručnjaka. Očekujem da će Parlament BiH sazvati sjednicu radne grupe u najkraćem mogućem roku. Moja kancelarija vam stoji na raspolaganju za sva pitanja i dalju diskusiju“, naveo je Šmit u pismu.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: