Naslovna BIH Ustavni sud odlučio: „Vojnici OS BiH imaju pravo da NOSE BRADU“

Ustavni sud odlučio: „Vojnici OS BiH imaju pravo da NOSE BRADU“

0

Ovim je stavljena tačka na apelaciju lidera SDA, Bakira Izetbegovića koji je još ranije tražio od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti člana 12. st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga BiH, a kojom praktično traži da se pripadnicima zajedničke vojske omogući nošenje brade u skladu sa običajima vjernika islamske vjeroispovjesti.

– Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Bakira Izetbegovića, utvrdio da osporene odredbe citiranih pravila nisu u skladu s relevantnim odredbama Ustava BiH i Evropske konvencije – navode u ovom sudu.

Podsjetili su da su odluku po apelaciji Izetbegovića donijeli slijedeći praksu iz 2017. godine kada je sud odlučivao o sličnom zahtijevu.

Riječ je, naime o apelaciji koju je Ustavnom sudu podnio tadašnji zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Safet Softić, za ocjenu ustavnosti člana 1 stav 1 tačka 7 Pravilnika o izmjenama Pravilnika o nošenju uniforme u dijelu koji glasi: „Policijski službenici kada su u uniformi brada im mora biti obrijana“.

Odlučujući o ovoj apelaciji, Ustavni sud je odlučio da Pravilnik nije u skladu sa Ustavom i Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te je ukinuo dio kojim se zabranjuje nošenje brade policijskim službenicima BiH.

Iz Ustavnog suda BiH su saopštili da su odlučujući o apelaciji Izetbegovića, donijeli konačnu i obavezujuću odluku o dopustivosti i meritumu.

Ističu da je u toj odluci Ustavni sud odlučivao samo i isključivo o nošenju brade od strane vojnika u Oružanim snagama, dok o hidžabu nisu odlučivali jer to nije ni bilo predmet podnešene apelacije.

– Ustavni sud u ovoj odluci, osim o nošenju brade, nije odlučivao primjera radi o nošenju hidžaba ili o bilo kojim drugim dijelovima uniforme u Oružanim snagama BiH. Dakle, u ovom predmetu je donesena odluka o dopustivosti i meritumu koja je konačna i obavezujuća i kojom je Ustavni sud BiH okončao postupak u ovom predmetu. Ustavni sud nema bilo kakvog podnesenog zahtjeva za ocjenu ustavnosti Pravila službe Oružanih snaga BiH u odnosu na nošenje hidžaba ili u odnosu na bilo koji drugi dio uniforme u OS BiH – naveli su u Ustavnom sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: