Naslovna BIH BiH osudila rusku operaciju u Ukrajini

BiH osudila rusku operaciju u Ukrajini

0

Bosna i Hercegovina se pridružila izjavi Evropske unije u kojoj se osuđuje ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini, izjavio je ambasador Unije u Ujedinjenim nacijama Olaf Skog.

On je tokom sednice Saveta bezbjednosti UN u Njujorku istakao da su se izjavi, pored članica EU, pridružili i Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija, Ukrajina, Moldavija, Gruzija, Lihtenštajn, Andora, Monako i San Marino.

Skog je ponovio da EU osuđuje rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i optužio Rusiju za kršenje Povelje UN i međunarodnog prava.

Prema njegovim rečima, EU osuđuje Iran i Belorusiju zbog navodnog slanja oružja Rusiji.

Skog je naglasio da EU podržava Ukrajinu, njen suverenitet i teritorijalni integritet u okviru međunarodno priznatih granica, kao i „pravo na samoodbranu”.

U izjavi, koju je Skog pročitao, naglašeno je da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu i „mirovnu formulu” Kijeva.

Skog je dalje naveo da EU osuđuje odluku Rusije da prekine sprovođenje Inicijative za izvoz žitarica iz crnomorskih luka, jer takav potez Moskve „donosi nesigurnost na tržištu i pogoršava situaciju u zemljama koje uvoze žitarice”.

EU je u izjavi optužila Rusiju da koristi hranu kao oružje, istakavši da Inicijativa „ne bi bila potrebna da Moskva nije započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i blokirala ukrajinske luke u Crnom moru”.

Skog je napomenuo da je EU obezbedila 18 milijardi evra kako bi se suočila sa pitanjima sigurnosti hrane.

Prema tekstu saopštenja, prenosi Srna, EU ostaje privržena nameri da pozove Rusiju na punu odgovornost za rat u Ukrajini.

EU u saopštenju navodi i to da je u Ukrajini potreban trajan i pravedan mir, u skladu sa Poveljom UN i rezolucijama Generalne skupštine UN.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube