Naslovna Uncategorized BiH prijeti siva lista zbog pranja novca: Hitno usvojiti zakon (VIDEO)

BiH prijeti siva lista zbog pranja novca: Hitno usvojiti zakon (VIDEO)

0

Bosni i Hercegovini prijeti siva lista Komiteta za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranje terorizma Savjeta Evrope, to jeste Manivala. Veoma malo vremena je ostalo da se naprave pomaci u ovoj oblasti, a ako se stanje ne poboljša štete će biti višestruke.

ODLIV SUMNJIVOG KAPITALA

BiH je zemlja s najvećim odlivom sumnjivog kapitala u svom bruto domaćem proizvodu u cijeloj regiji zapadnog Balkana, navedeno je u najnovijem izvještaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala sa sjedištem u Ženevi.

Prema njihovim podacima, odliv sumnjivog kapitala iz BiH iznosi čak 8,3% ukupnog BDP-a.

Neformalna ekonomija, kako je dalje istaknuto, u BiH čini čak trećinu ukupnog BDP-a.

Korištenje gotovine, plaćanja bez računa i evidencija te slične aktivnosti, kako je naglašeno, pogoduju sivoj ekonomiji i pranju novca. Modeli su različiti.

“Vidjeli smo na nekim primjerima i ovdje u Sarajevu koji su to za sada načini na koji se sumnja. Taj novac koji se zaradi na ilegalnom tržištu, nekim slučajevima koji su do sada opisani u optužnicama, radi se o tome da je taj novac vjerovatno zarađen na trgovini odnosno krijumčarenju droge, u nekim slučajevima i oružja i onda taj novac pokušava da se stavi u neke legalne finansijske tokove. Jedan od najlakših načina je uopravo ovo što se dešavalo u BiH, a i u regionu – ulaganje u nekretnine.  Zatim, pojavljuju se neke firme ili pojedinci koji prave neke turističke komplekse koji su vrijedni više desetina miliona maraka ili evra”, kaže stručnjak za bezbjednost Safet Musić.

HITNO USVAJANJE ZAKONA

Neuspješna borba protiv korupcije u osnovi „pomaže“ ilegalnom novcu da uđe u legalne tokove. Ako želi postati dio EU, BiH će morati pokazati veću odlučnost da se izbori sa ovom pošasti, a jedan od zadataka je hitno usvajanje zakona koji uređuje sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

“Po savjetu MMF-a trebalo je taj zakon da usvojimo do septembra. Vidimo da ga još nema u proceduri, a pred nama je neka sad pauza od mjesec dana tako da veoma teško će taj zakon biti usvojen do septembra”, kaže Nenad Grković, član Komisije za borbu protiv korupcije i kleptokratije PS PD BiH.

“Kako očekivati od vlasti u kojoj su simboli korupcije, gdje jedan dio sjedi u vladajućoj koaliciji i na nivou BiH i na nivou Republike srpske da se oni bore protiv korupcije? Pa onda će da sijeku granu na kojoj sjede”, ističe Branislav Borenović, član Komisije za borbu protiv korupcije i kleptokratije PS PD BiH.

Želimo da budemo lokomotiva u Savjetu ministara po pitanju pridruživanja Evropskoj uniji, ističe s druge strane ministar bezbjednosti Nenad Nešić.

“Ministarstvo aktivno radi na donošenju tog zakona. Vi znate da smo mi malo komplikovana zemlja, da mnogi moraju da se usaglase  da bi došlo do nekog zakona. Znate da je prethodni Savjet ministara donio jako mali broj zakona. Nadam se da to neće biti slučaj sa ovim, odnosno Ministarstvo bezbjednosti će dati svoj puni doprinos i zajedno sigurno radimo ka tome da donesemo novi zakon jer smatramo da na taj način osiguravamo i veću bezbjednost naših građana i sigurno pokazujemo da smo zemlja gdje se isplati investirati”, kaže Nešić.

SIVA LISTA?

Ako BiH ne usvoji ovaj zakon i ne postigne napredak u sprečavanju pranja nova, prijeti joj da ponovo bude stavljena na sivu listu Manivala čiji tim dolazi krajem oktobra da napravi procjenu stanja u ovoj oblasti.

“Ako se ne usvoji do septembra taj zakon, BiH će se staviti na te neke sive liste, a to znači automatski povećanje kamate na kredite i manjak investicija i samim tim loša ekonomska situacija u BiH i loš ekonomski momenat za sve građane BiH”, kaže Grković.

Od jeseni biće sve mnogo jasnije. Da li će BiH krenuti putem reformi i izbjeći  neslavne sive ili crne liste, ostaje da vidimo. A kad uzmemo u obzir zainteresovanost političara, tromost pravosuđa koje je pod velikim uticajem politike, teško da se neki rezultat može očekivati.

(BN) Foto: Ilustracija

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube