29.7 C
Banja Luka

Bijeljina uskoro dobija novi sistem javnog prevoza

Bijeljina će uskoro dobiti novi sistem javnog prevoza, koji bi trebalo da obezbijedi kvalitetniji transport putnika, te da od saobraćajne gužve rastereti uži centar grada.

“Nakon pola godine od preduzimjanja prvih koraka, danas je predstavljena Studija javnog prevoza u Gradu Bijeljina – jedan od najvažnijih planerskih dokumenata iz ove oblasti u poslednjih 15 godina u našoj lokalnoj zajednici”, rekao je Milan Lazarević, šef kabineta gradonačelnika, inače master inženjer saobraćaja i doktorant upravo ove oblasti.

“Studija koju smo danas prezentovali se satoji od dvije cjeline. Prva se veže za analizu postojećeg sistema javnog prevoza koji funkcioniše na teritoriji Grada Bijeljina, koji je u suštini prigradski i sastoji se od 17 linija.

Prijedlog novog sistema predviđa prigradski i gradski sistem javnog saobraćaja sa ukupno 21 linijom, odnosno 3 gradske i 18 prigradskih”, rekao je Lazarević.

Ključna izmjena u odnosu na postojeći sistem, jeste konačno uvođenje u upotrebu nove autobuske stanice, dok se stara izbacuje iz upotrebe, što će značajno smanjiti saobraćajne gužve u užem gradskom jezgru.

“Što se tiče pribavljanje neophodnih dokumenata, sve je gotovo i čeka se samo tehnički prijem. Određeno je i pravno lice koje će taj prijem izvršiti, a rok za izvršenje pregleda ističe 30. aprila. Što se tiče grada i gradske uprave, sve je odrađeno. Nakon tehničkog prijema ostaje samo izdavanje upotrebne dozvole, što i nije veliki korak, rekao je Lazarević.

Svi gradovi u zemljama okruženja subvencionišu gradski i prigradski prevoz, pa tako i Bijeljina, rekao je gradonačelnik Ljubiša Petrović i dodao da će se sa takvom praksom nastaviti i u budućnosti.

“Grad iz budžeta, već duži niz godina izdvaja subvencije, kada je u pitanju prevoz učenika. Unazad pet godina visina pojedinačnih subvencija za učenike osnovnih škola, na mjesecnom nivou iznosi između 35 i 40 KM, a ove godine donesena je Odluka o subvenciji prevoza i učenika srednjih škola. Na godišnjem nivou visina subvencionisanja prevoza učenika osnovnih i srednjih škola iznosiće oko milion KM”, rekao je Petrović.

Predstavnici prevoznika, koji su prisustvovali današnjoj prezentaciji, kažu da su zadovoljni novim rješenjima.

“Prije svega, mi ćemo imati neku sigurnoost. Dosadašnji način funkcionisanja je bio po tržišnom principu. Mi smo držali linije koje su mogle da nam pokrivaju troškove. U sadašnjoj situaciji, kada je sve manje putnika, nama je to predstavljalo balast u finansijskom smislu.

Ovim načinom finansiranja mi ćemo zasigurno moći da pružimo kvalitetniji prevoz putnicima i moći ćemo da obnovomo vozni park – da imamo bolja i savremenija vozila.”, rekao je Milan Čuturić”, vlasnik firme za prevoz putnika.

Trenutni sistem javnog prevoza u Bijeljini koncipiran je prema potrebama srednjoškolaca, dok su u novi sistem ubačeni polasci za zaposlene i bonus polasci za ostalo građanstvo.

(BN) Foto: BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here