20.7 C
Banja Luka

Kako su sankcije uništile unosan Dodikov posao?

Dok se Integral inženjering rapidno razvijao i dominirao u izgradnji, tužioci su istraživali da li je trenutni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik bio odgovoran za pružanje povlaštenog položaja toj kompaniji za višemilionske poslove.

Više od decenije od obustave krivične istrage, pred ovom građevinskom kompanijom su ogromni poslovni problemi koji su posljedica, prema Ministarstvu finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD), povezanosti sa Dodikom.

Građevinska kompanija Integral inženjering itekako teško je pogođena američkim sankcijama nakon što su komercijalne banke počele da gase račune pojedincima i firmama koje su pod sankcijama SAD-a.

Američke sankcije

Dodika su SAD sankcionisale zbog potkopavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, prijetnje po bezbjednost i stabilnost Bosne i Hercegovine (BiH), ali i zbog korupcije.

Na listi sankcionisanih završili su i zvaničnici koji djelima podržavaju Dodikovu politiku, ali i kompanije koje su povezane sa aktuelnim predsjednikom Srpske i njegovom porodicom, među kojima i Integral inženjering koji u RS gradi puteve, autoputeve, mostove, građevine…

Za neke ekonomske stručnjake nema dileme kako će sankcije imati mnogo ozbiljniji efekat po Republiku Srpsku nego što se misli, ako se nastavi sa dosadašnjom politikom.

„Dakle, ovo je samo po meni jedna prva faza, inicijalna poruka poslana prema Republici Srpskoj šta se ustvari može očekivati u budućnosti ako se bude nastavilo sa svim ovim političkim aktivnostima kako je to do sada bilo”, kaže za Glas Amerike ekonomski stručnjak Faruk Hadžić.

Gašenje računa

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović u izjavi za medije, nakon što su banke krenule gasiti račune sankcionisanim osobama i subjektima, rekla je:

„Nama je jako veliki problem sa Integralom. To je naša najbolja i najveća kompanija u Republici Srpskoj koja se bavi izgradnjom puteva i tom niskogradnjom”.

Integral inženjering, fokusirana na niskogradnju i hidrogradnju, bila je angažovana na nekim od najznačajnijih i najvrijednijih projekata u Republici Srpskoj kao što je izgradnja autoputa Doboj – Banja Luka i izgradnja kompleksa Vlade Srpske.

Pogledom na web stranicu ove kompanije mogu se vidjeti mnogi realizovani projekti, kao i aktuelni poput izgradnje autoputa Rača – Bijeljina, te izgradnje brze ceste Okučani – granica BiH, a za što su Hrvatske autoceste odabrale Integral inženjering.

Integral inženjering a.d. Laktaši, kako je naziv društva, čini i pet članica društva: Poslovna jedinica Integral Banja Luka, Poslovna jedinica Integral Sarajevo, Ogranak Integral inženjering Niš, Integral inženjering d.o.o. Beograd i Integral inženjering a.d. – Podružnica Zabok za građenje.

Prije više od deceniju, Integral inženjering i Dodik našli su se pod istragom zbog zloupotrebe položaja i drugih krivičnih djela.

Istraga Tužilaštva BiH

Prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), istragu je prvobitno otvorilo Tužilaštvo BiH nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) 2009. podnijela izvještaj o zloupotrebi položaja, pranju novca i poreskoj utaji protiv Dodika i niza funkcionera, kao i protiv Stankovića i njegove supruge.

Prema izvještaju SIPA-e, budžet Republike Srpske bio je oštećen za oko 115 miliona KM. Tužilaštvo BiH je razdvojilo predmet i dio poslalo tadašnjem Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske.

Tužioci iz Srpske, kako su objasnili, usljed nedostatka dokaza obustavili su istragu protiv Dodika i još šest tadašnjih funkcionera zbog sumnje da su Integral inženjering stavljali u povlašten položaj kod izgradnje zgrada Vlade RS i RTRS, te dionice autoputa Gradiška – Banja Luka, prenio je tada CIN.

Danas, ova građevinska firma suočena je sa problemima u poslovanju zbog, kako je obrazloženo u odluci o sankcijama iz 2022, bliskosti njenog vlasnika Slobodana Stankovića sa Dodikom.

„I Stanković i Integral dovode se u vezu sa korupcijom u građevinskom sektoru, gdje je Integral dobio neke od najvećih projekata u RS zahvaljujući svojoj blizini rukovodstvu RS”, stoji u odluci o sankcijama.

(Glas Amerike) Foto: BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here