Naslovna Najnovije „Bili smo samo djeca“: Na današnji dan nastradala trogodišnja Milica Rakić

„Bili smo samo djeca“: Na današnji dan nastradala trogodišnja Milica Rakić

0

Život trogodišnje Milice Rakić prekinut je 17. aprila 1999. Ubijena je u kupatilu na noši dok se spremala za spavanje. Ona i još 78 ubijenih mališana simbol su stradanja u NATO agresije na Jugoslaviju 1999. godine.

Djevojčica iz Batajnice tada je imala samo tri godine. Geler NATO projektila ubio ju je na noši. Te večeri oglasila se vazdušna opasnost nad Beogradom.  Bilo je kasno veče, 21.45 sati. Milica je bila u kupatilu, na noši, dok je njena majka Dušica u sobi spremala krevetić za spavanje. Vrata kupatila su bila otvorena.

„U daljini su odjekivale NATO bombe. Plašila se moja djevojčica. ‘Mama, požuri. Dođi da me čuvaš“, rekla mi je Milica, a onda – prasak“, ispričala je ranije majka Dušica.

Začula se detonacija, lomljava stakla i kupatilskih pločica, fasade, a Miličin tata Žarko je zatekao dijete bez svijesti. Svuda oko nje bila je krv. Probao je da je spase. Uzeo ju je u naručje, sjurio se niz stepenice, pa u automobil, odvezavši je do Zemunske bolnice. Dežurni ljekari su je primili.

Milica Rakić, spomenik

Foto: Telegraf.rs

Rupe od gelera na fasadi zgrade i danas su vidljive. Roditelji ih ne diraju, tamo stoje kao nemi podsetnik na ovaj zločin.

„Želio sam da tužim NATO zbog ubistva moje Milice, ali mi je tadašnji ministar spoljnih poslova to zabranio. Izlazimo svakog 17. aprila na groblje da obiđemo naše dijete i potom nastavljamo da živimo. Koliko-toliko normalno – rekao je ranije.

U bombardovanju poginulo 2.500 civila

Napad na SR Jugoslaviju započet je 24. maja 1999. Procjenjuje se da je tokom 78 dana poginulo oko 2.500 civila, ranjeno 6.000, dok je ukupna materijalna šteta procijenjena na više desetina milijardi dolara. NATO bombe su ubile 79 djece, među njima i Milicu Rakić.

Uništeno je i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 mostova razoreno.

Nato bombardovanje, Srbija 1999

Foto: Profimedia

NATO je lansirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 kasetnih bombi, od kojih je poginulo oko 200 osoba, a ranjeno više stotina. Upotrebljena je zabranjena municija sa osiromašenim uranijumom.

Bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999.

Lik sa freske

Lik trogodišnje tragično nastradale Milice Rakić nalazi se i na freskama u tri manastira. Jedan od njih je izvan granica Srbije, čak u Trebinju u manastiru Tvrdoš. Preostala dva su manastir Tresije na Kosmaju i u manastiru Vevedenja Presvete Bogorodice na Senjaku.

Za Milicom su ostali roditelji, stariji brat i mlađa sestra.

(Izvor: Telegraf)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube