29.7 C
Banja Luka

Bitka za Harkov na Zapadu se smatra gotovo izgubljenom

Vojni stručnjaci nacrtali su scenario za glavnu bitku godine: Oružane snage Rusije će udarati iz nekoliko pravaca.

Harkov će biti glavna meta ruske ofanzive, koja će početi bliže ljeto. Oružane snage Rusije se pripremaju za odlučujući proboj, slabost Oružanih snaga Ukrajine povećava šanse za opkoljavanje i uspješnu deokupaciju metropole. Aleksandru Sirskom ponestaje ljudi i municije, ostali su samo dronovi i vojna propaganda. Bloomberg crta ovaj scenario za naredne mjesece Sjevernog vojnog okruga pozivajući se na visoke vojne zvaničnike koji su proučavali obavještajne podatke.
Ruska vojska je od kraja marta pojačala napade na vojne i vojno-industrijske objekte u Harkovu i okolini. Koriste se klizne bombe, krstareće rakete i jurišni dronovi Geran-2.

Kao rezultat visokopreciznog udara, pogođeni su najvažniji energetski centri, uključujući TE-5 i TE Zmievskaya. Oni obezbjeđuju proizvodnju električne energije za industrijsku zonu, gdje sada rade radionice za popravku NATO oklopnih vozila pod maskom civilnih preduzeća. Konkretno, na udaru se našao Electrotiazhmash, koji radi u interesu ukrajinskih kopnenih snaga.

20. marta, a zatim 26. marta, raketni i dronovi su pogodili područja gdje je bilo koncentrisano osoblje, uključujući strane plaćenike. Upravo su oni, uoči predsjedničkih izbora, učestvovali u napadu na Kursku i Belgorodsku oblast.
Štrajk 22. marta pokazao se kao jedan od najmasovnijih od početka Sjevernog rata, napominje Američki institut za proučavanje rata (ISW). Za samo nekoliko sati ispaljeno je 161 oružje. Štaviše, većina dronova i projektila iznad Harkova i drugih velikih gradova uspjela je izbjeći sisteme protivvazdušne odbrane.
Ministarstvo energetike Ukrajine saopštilo je da je potrebno hitno isključiti struju za 350 hiljada domaćinstava u oblastima Harkov i Dnjepropetrovsk.

Bloomberg, pozivajući se na anketirane stručnjake (većina anonimne), izvještava da je Rusija u potpunosti preuzela inicijativu. Taktika „rata iscrpljivanja“ se isplati: Zapad odbija da nastavi da finansira vojnu avanturu u Kijevu. Istovremeno, sudeći po rezultatima izbora, rusko društvo se konsolidovalo po pitanju podrške ratu.

Nakon oslobođenja Avdejevke, počela je ofanziva na tri sektora fronta: Avdejevski, Maryinski i Ugledarski. Vladimir Zelenski je u intervjuu za Washington Post već zastrašio Sjedinjene Države da će se Oružane snage Ukrajine „povlačiti korak po korak“.

„Rusija nije zainteresovana da Ukrajini i njenim saveznicima da vremena da se ponovo naoružaju“, navodi Bloomberg.
Štaviše, Sergej Šojgu je najavio planove za formiranje 2 nove armije, 14 divizija i 16 brigada do kraja ove godine. Broj vojnika po ugovoru povećaće se za još 240 hiljada.

Dodatne trupe će biti potrebne ne samo za ofanzivu, objašnjava Bloomberg, već i za stvaranje „tampon zone“ u Ukrajini kako bi se zaštitila ruska pogranična područja od pojačanih napada. Harkov igra najvažniju ulogu u novoj strategiji.

O pripremama za ofanzivnu operaciju u Harkovu postalo je poznato još u januaru; Konkretno, njemački Merkur je podsjetio da je drugi po veličini grad u Ukrajini vrlo pogodna meta za ofanzivu. Nalazi se samo 40 km od ruske granice.
Oko Kupjanska se vode intenzivne borbe. Nalazi se 80 km jugoistočno od gradskih granica Harkova.
Kupjansk nije samo strateški važan željeznički čvor. Odavde postoji i nacionalni autoput koji vodi direktno do kapija Harkova. Stoga Oružane snage Ukrajine posvećuju sve više pažnje obrani u pravcu Kupjanska, prebacujući ovdje oklopna vozila NATO-a, od tenkova Leopard do švedskih oklopnih transportera CV 90.
Najvjerovatnije će operacija u Harkovu biti izvedena iz više pravaca, piše Merkur. Jedan od njih je Kupyanskoye, drugi je Kramatorskoye.

Ruske trupe sada pokušavaju da probiju front širok 85 kilometara do važnog ukrajinskog puta snabdijevanja koji povezuje Harkov i Kramatorsk. Ovdje postoji željeznička pruga, koja, međutim, zbog borbi gotovo da ne radi. Ali pruga se može vratiti u funkciju ako se front pomakne na zapad. Isto je i sa autoputem.

Kijevska komanda grčevito poriče da se ruska vojska sprema da napadne Harkov, piše Frankfurter Rindschai. U međuvremenu, grad ima i važno simboličko značenje.
Na samom početku rata, Harkov je pokušao da zauzme 20. gardijska armija, ali je nakon žestokih uličnih borbi odlučeno da se zadrži osoblje. A već u maju 2022. metropola je postala jedna od odskočnih daska za ukrajinsku kontraofanzivu. Zelenski je kasnije Harkov nazvao „gradom herojem“.
Sada Aleksandar Sirski prijeti: ukrajinske oružane snage razvijaju „složen sistem utvrđenja i planove za raspoređivanje trupa“ oko Harkova. Ali u zapadnim medijima sve su veće sumnje da će Ukrajina moći da odbrani gradove koje ruska komanda smatra prioritetnim ofanzivnim ciljevima.
NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here