20.7 C
Banja Luka

Kako je Narodna skupština Republike Srpske postala poligon za optužbe i uvrede?

Od novembra 2022. godine, kada je konstituisana Narodna skupština Republike Srpske u ovom sazivu, do danas, poslanici su imali redovno skupštinsko zasjedanje svega osam puta. Ali zato je nastavljen trend održavanja posebnih sjednica, koje za cilj, kako se tvrdi, imaju jedino podizanje političkih tenzija. Očito je dignitet najvišeg zakonodavnog tijela srozan, s obzirom na način vođenja sjednice, na salve uvreda, psovki, omalovažavanja koje to prate.

Trend održavanja posebnih sjednica, koje uveliko prednjače u odnosu na redovna skupštinska zasjedanja, nastavljen je i u mandatu Nenada Stevandića. Za godinu i po dana aktuelnog skupštinskog saziva u Srpskoj nije manjkalo uvreda, psovki, međusobnih optužbi. Ali jeste redovnih skupštinskih zasjedanja kojih je bilo svega osam. Zato su na skupštinskoj sceni dominirale nacionalne teme, kroz 12 posebnih sjednica.

„Često sazivanje posebnih sjednica, pogotovo prošle godine, je farsa. To su sve političke predstave na kojima se donose kojekakvi zaključci koji uopšte nisu pravno obavezujući. Samo su zakoni obavezujući. Skupština odavno služi samo da se pumpaju srpski mišići. Naprosto, uzmu šaku prašine, bace narodu u oči i to je to“, poručuje novinar Goran Dakić.

Ali čak i Zakoni, i njihovo razmatranje i usvajanje, umjesto da se donose kako bi služili narodu, isključivo su sredstvo za prljavu političku igru, poručuje novinarka Ljiljana Smiljanić.

„Mene ovo podsjeća na onaj period kada smo takođe imali stalno posebne sjednice gdje smo donosili zaključke, najavljivali nezavisnost i slično. Tada smo imali samo neke informacije, neki Zakoni jesu usvojeni, ali se sada ti Zakoni ne primjenjuju. Puno Zakona je usvojeno u formi nacrta, nikada u formu Prijedloga. I čak i ti zakoni su postali samo političko sredstvo u političkoj borbi“, kaže novinarka Ljiljana Smiljanić.

S obzirom na vrlo često odstupanje od teme, uvrede, izbacivanja, nepristojne komentare i slično, upravo na tim posebnim sjednicama, poslanik Liste za pravdu i red, Zagorka Grahovac, ima jednostavno rješenje.

 „Za kvalifikacije poput bolestan u glavu, ima šifru, to su sve bolesti poput čira na želucu i slično. Ne mogu da vjerujem da ovdje sjede ljekari koji dozvoljavaju stigmatizaciju. Ili ako već ima neko šifru, ajmo uvesti testiranje da ne može ovdje da sjedi, ali onda testiranje i za one tamo na drogu i opijate, kokain, heorin, da i njih izbacimo sa skupštine“, kaže Zagorka Grahovac.

Poslanici opozicije podsjećaju da je još veći problem što se posebne sjednice zakazuju naprasno, a materijale dobijaju tik pred održavanje sjednice. Priprema, a ni reakcija, dok god vlast ima dovoljan broj klimača glavom, nisu moguće, poručuje Tomica Stojanović.

 „Upravo kad nešto treba da se uradi na brzinu i da se proturi, mi smo navikli da se to preko noći radi i predlaže od strane ove vlasti. Nažalost, oni imaju većinu i dovoljan broj ruku, ali vidjećemo i to dokad će biti“, kaže Tomica Stojanović, poslanik SDS – a u NSRS.

Pojedine poslanike SNSD – a izgleda ovakva dešavanju u najvišem zakonodavnom organu Srpske ne stresiraju mnogo. Oni sve to posmatraju kao zadatak koji treba što brže da obave i odu kući.

„Ja vam se u to ne razumijem. Ja sam lokalni političar, seoski, koji je zalutao u poslaničke klupe. – Pa kako vi gledate na sve to? Svejedno vam je? – Pa vanredne su kad ima potrebe, redovne po planu Skupštine. Mi poslanici dođemo, odglasamo pa idemo kući. To nam je u opisu posla. Za to primamo platu.“, kaže Zoran Stevanović, poslanik SNSD-a u NSRS.

I to kakvu platu. Bez obzira da li imali deset ili nijedno zasjedanje u mjesecu, plate narodnim poslanicima liježu redovno. Profesionalni poslanici u Narodnoj skupštini RS imaju platu do 3.500 konvertibilnih maraka, a poslanički paušal onih koji imaju i drugo zanimanje je oko 2 hiljade i 300 maraka.

(BN/foto: NS RS)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here