Naslovna Crna Hronika Bivši policajac bio osumnjičen za ubistvo Ćuluma

Bivši policajac bio osumnjičen za ubistvo Ćuluma

0

Nakon ubistva Slaviše Ćuluma uhapšen sam i bio sam osumnjičen da sam direktni izvršilac ubistva, izjavio je ovo danas u Okružnom sudu u Banjaluci svjedok Vladan Malić.

Malić je dao iskaz kao svjedok odbrane na suđenju Siniši Šakiću Kinezu, koji je optužen da je u maju prošle godine ubio Ćuluma u Dragočaju kod Banjaluke.

Na početku suđenja Malić je izjavio da je po zanimanju policajac tehničar, ali da je već duže vremena nezaposlen.

Ispričao je da je radio kao pratnja predsjednika, u specijali, te da je radio i kao saobraćajni policajac, ali da je ostao bez posla nakon što je počinio krivično djelo.

– Nakon ubistva Ćuluma, ja sam isti dan uhapšen i bio sam osumnjičen da sam direktni izvršilac ubistva. Nakon toga su odlučili da sam ipak svjedok. Policija je tom prilikom pretresla prostorije gdje živim i uzeli su mi crni ruksak, hlače, sve mobilne telefone i sve patike. Nisam imao šta obući, dva dana sam hodao u pokućnicama – rekao je Malić.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

On je dodao da je poznavao Ćuluma i da su tokom 2005. godine dijelili ćeliju u zatvoru, ali i da nikada nisu pričali o slučaju kada je ubijen Ćulumov brat Nedeljko.

– Deset dana nakon što je Ćulum izašao iz zatvora, ja sam čuo za to. Nismo bili u dobrim odnosima. On je preko posrednika poručivao da će me ubiti – rekao je Malić.

Dodao je da je u vrijeme ubistva bio sam u kuću, zbog toga što je imao temperaturu, pa je strahovao da je zaražen korona virusom.

Na pitanje republičkog tužioca Snježane Petković da li je ta kazna, zbog koje je zajedno bio u zatvoru sa Ćulumom jedina, on je rekao da nije i da je do sada 16 puta osuđivan.

Kao drugi svjedok odbrane, svoj iskaz je dala i Vanja Mandić, koja je rekla da je kuma optuženog Šakića.

Istakla je da je ona sportski trener i da ima svoj klub. Mandićeva je poznata i po učestvanju u rijalitiju „Survivor“.

Ona je ispričala da je bivša supruga Jovana Jošila, a da je Siniša Šakić bio kum njihovom djetetu.

– Nakon ubistva policija je došla u kuću gdje živim. Imala je nalog samo za pretres, ali su oduzeli brojne stvari. Oduzeli su moj automobil, zatim njene i dječije mobilne telefone, dva laptopa od djece na kojima su igrali igrice i druge stvari – istakla je Mandićeva.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ona je dodala da joj je poslije nekih šest ili sedam mjeseci vraćen automobil, ali da ostale oduzete predmete nije dobila.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić rekao je da je on nedavno potpisao da joj ti predmeti budu vraćeni i da će ih vjerovatno uskoro dobiti.

Izjavu je dala i Anja Inđić, sestra Jovana Jošila.

Ispričala je da je u dobri odnosima sa Šakićem, pošto je on krstio djecu njenog brata.

– Dan nakon ubistva Ćuluma, policija je pretresla kuću gdje živim. Tom prlikom su mi oduzeli dva laptopa i mobilni telefon – rekla je Inđićeva.

Na sljedećem ročištu biće saslušan veći broj svjedoka, od kojih većina ima bogatu krminalnu prošlost.

Optužnica tereti Šakića da je zajedno i po prethodnom dogovoru sa nepoznatom osobom, prvo nabavio motocikl i iskoristio ga za izviđanje mjesta na kojem su oštećenog planirali ubiti.

– Oni su potom prilagodili dvije lokacije u Dragočaju, u pošumljenom pojasu pored lokalnog puta, koji su koristili za skrivanje i skrivanje motocikla – navedeno je u optužnici.

Zatim su 15. maja oko 11.15 u Dragočaju, u zasjedi sačekali oštećenog Ćuluma, koji je naišao putem, vozeći automobil „golf 6“.

Na vozilo su ispalili najmanje 22 hica iz dva automatska oružja, koja su oštećenom nanijeli teške i po život opasne povrede, usljed kojih je preminuo.

Nakon ubistva, ubice su snimljene kako na motociklu bježe sa mjesta ubistva.