Naslovna Najnovije Bjelorusija raspoređuje vojsku na granici sa Ukrajinom!

Bjelorusija raspoređuje vojsku na granici sa Ukrajinom!

0

Bjelorusija će rasporediti trupe za specijalne operacije u tri oblasti u blizini granice sa Ukrajinom, saopštile su danas bjeloruske oružane snage zemlje.

Saopštenje oružanih snaga uslijedilo je u trenutku kada je predsjednik Aleksandar Lukašenko govorio o ulozi raketa ruske proizvodnje u jačanju odbrane Bjelorusije.

Minsk se mjesecima žalio da zemlje NATO pojačavaju vojno prisustvo u blizini granica Bjelorusije i na to odgovorio povećanjem razmjera i intenziteta sopstvenih vojnih vježbi.

Načelnik Generalštaba beloruske vojske Viktor Gulevič naveo je da se broj vojnika NATO blizu bjeloruske granice “više nego udvostručio” i da njegova zemlja raspoređuje protivvazdušne, artiljerijske i raketne jedinice za vježbe na zapadu svoje teritorije.

Lukašenko je naveo da je Moskva pristala da pomogne Minsku u proizvodnji projektila sličnih Iskanderu, koje je Rusija koristila u Ukrajini i da želi da Bjelorusija nastavi da koristi ruske raketne sisteme zemlja-vazduh S-400 i S-300, navodi Rojters.

– Mi smo realisti, razumijemo da nećemo moći da pobijedimo NATO, ali možemo da nanesemo štetu, posebno onim teritorijama sa kojih ćemo biti napadnuti – rekao je šef bjeloruske države.

(Novosti online)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: