Naslovna Izdvajamo Blokade i veta: Cvijanovićeva ide stopama Dodika

Blokade i veta: Cvijanovićeva ide stopama Dodika

0

Iako je javnost u Bosni i Hercegovini smatrala da će četvorogodišnji mandat Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH ostati upamćen po brojnim blokadama i potezanju veta, posljednja dešavanja govore da je i Željka Cvijanović nastavila njegovim stopama.

Preglasavanje, blokade, potezanje veta zbog ugrožavanja vitalnog nacionalnog interesa, što za posljedicu ima sazivanje posebnih sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Ovakva atmosfera ponovo obilježava sjednice Predjsedništva Bosne i Hercegovine. Posljednji slučaj je posebna sjednica parlamenta Srpske, zbog veta Željke Cvijanović na tri sporazuma gdje je sporan bio onaj o slobodi kretanja sa ličnom kartom na Zapadnom Balkanu.

„Sva tri sporazuma su pod vetom i sva tri sporazuma su pala dakle nisu stupili na snagu i neće stupiti na snagu odluka Predsjedništva“, poručila je Cvijanovićeva.

Sve ukazuje, kažu u opoziciji da u Predsjedništvu imamo Željku Cvijanović koja nastavlja Dodikovim stopama, ali i druga dva člana gdje svi zajedno proizvode sukobe, umjesto da se radi drugačije.

„Gospođa Cvijanović je nastavila Dodikovim stopama neke njegove političke revolucije koje u principu treba da naprave retoriku visokih tonova, a s druge strane postupci da budu potpuno različiti. Bećirović se ponaša kao da dolazi iz SDA, a ne iz SDP-a, a Komšić je tu negdje na pola puta između reda ostalih i konstitutivnih“, smatra Vukota Govedarica iz SDS-a.

Mladen Ivanić, koji je na poziciji srpskog člana Predsjedništva BiH bio od 2014. do 2018. godine međutim smatra da se može raditi efikasnije, sa manje sukoba i sazivanja posebnih sjednica, a da se istovremeno zaštiti interes srpskog naroda.

„U doba kad sam ja bio u Predsjedništvu na sjednice nije moglo otići ono oko čega jedan od nas trojice nije bio usaglašen. To je jednostavno značilo da takva tačka ne ide na dnevni red. Mislim da je to bila dobra praksa i javnost se nije opterećivala našim razlikama“, rekao je Ivanić.

Kada je riječ o mandatima Cvijanovićeve i Dodika u Predsjedništvu, kaže Ivanić, stvara se utisak kao da se namjerno nameću teme koje dovode do zastoja u radu i potezanja vitalnog nacionalnog interesa.

Nakon posljednjih izbora, kažu naši sagovornici koji prate političke odnose u BiH, došlo je samo do međusobne zamjene pozicija između Dodika i Cvjanovićeve, zbog čega niko nije ni očekivao drugačiji pristup.

„Ja bih rekla da su bili u zabludi svi oni koji su vjerovali da će nastupiti jedna nova i drugačija politika. Vrlo dobro smo se uvjerili svih ovih godina, da je Željka Cvijanović produžena ruka Milorada Dodika“, kaže politički analitičar Tanja Topić.

U posljednjim godinama boravka SNSD-ovih kadrova u Predsjedništvu BiH zakazan je rekordan broj posebnih sjednica Narodne skupštine.

U prethodnom sazivu čak 37, na kojima se često govorilo o izlasku Republike Srpske iz BiH i napuštanju zajedničkih institucija. Te priče međutim nisu donijele ništa konkretno, osim proizvodnje kriza koje godinama dobro prolaze kod građana.

(BN)  Foto:Srna

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube