Naslovna Politika Bodiroga, Berjan: SDS će u narednim danima predložiti zaključke koji su usmjereni...

Bodiroga, Berjan: SDS će u narednim danima predložiti zaključke koji su usmjereni ka zaštiti interesa Srpske

0

Poslanici Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ognjen Bodiroga i Darko Berjan istakli su da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik grubo prekršio zaključke Narodne skupštine i tako nastavio sa kontinuiranim kršenjem najveće zakonodavne institucije.

Berjan je podsjetio da su 27. juna usvojeni zaključci kojima se reagovalo na neustavne odluke Ustavnog suda BiH.

– Jedan od zaključaka se odnosio na to da se na 14 tačaka, koje je dostavila Evropska unija, ne usvajaju dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda, njegove reforme i zakona kojim je bila predviđena zamjena stranih sudija domaćim – istakao je Berjan na konferenciji za novinare u Istočnoj Ilidži.

Kako je dodao, zaključci su prekršeni i grubo je urušena institucija Narodne skupštine Republike Srpske.

Berjan je podsjetio da je 2015. godine Narodna skupština Srpske usvojila zaključak u kojem se kaže da će u svim prijedlozima zakona biti izdvojeno mišljenje resornih odbora, međutim, dodaje on, taj zaključak se ne sprovodi.

– Jedini koji dostavlja mišljenje resornog odbora je Odbor za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske, a kojim predsjedava narodni poslanik iz SDS-a Vukota Govedarica – rekao je Berjan.

Prema njegovim riječima, od predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića traže zakazivanje sjednice Narodne skupštine na kojoj će se poslanici izjasniti o prijedlozima zakona koji treba da budu usvojeni u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

– Tražimo i da se Narodna skupština izjasni o djelovanju četiri delegata iz SNSD-a u Domu naroda, a koji su u prvom čitanju usvojili Zakon o slobodi informacija i tako prekršili zaključke koji su doneseni u junu mjesecu u Naronoj skupštini Srpske – dodao je Berjan.

Srpska demokratska stranka će u narednim danima izložiti konkretne prijedloge o zaštiti interesa Srpske, a Bodiroga je pozvao javnost da „otvori oči“ i pogleda samovolju jednog čovjeka.

Bodiroga ističe da je „Milorad Dodik, po ko zna koji put, prekršio zaključke najvećeg zakonodavnog tijela u Srpskoj – Narodne skupštine“.

Samo jedan od zaključaka koje je prekršio, pojasnio je Bodiroga, tiče se Prijedloga zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

– Zaključak su jednoglasno usvojili poslanici u Narodnoj skupštini, a Dodik ga je prekršio i obezvrijedio zaključke najvećeg zakonodavnog tijela u Srpskoj. To mu nije bilo dovoljno pa je najavio prodaju kumovljeve zgrade Upravi za indirektno oporezivanje, a govori se o cifri od 70 miliona. Ali, ni to mu nije bilo dovoljno, pa je neopaženo pokušao da ode kod predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Šta je sa njim pričao, pretpostavljamo – rekao je Bodiroga, koji se upitao odakle toliko iznenadno prijateljstvo između Dodika i Milanovića.

Bodiroga i Berjan su se složili da će SDS, kao državotvorna stranka, uvijek podržati veto srpskog člana Predsjedništva BiH kada taj mehanizam bude pokrenut u vezi sa nacionalnim interesima Srpske.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube