Naslovna Republika Srpska Izgubili kamen temeljac, pa ga poslije 9 godina ponovo postavljaju

Izgubili kamen temeljac, pa ga poslije 9 godina ponovo postavljaju

0

Jalovi kamen temeljci i život ribe na suvom

Prije 9 godina položen je kamen temeljac za izgradnju HE Mrsovo što potvrđuje i vijest iz 2014. godine koju je objavio RTRS.

Leutar.net Izgubili kamen temeljac, pa ga poslije 9 godina ponovo postavljaju

Nakon devet godina kamen temeljac se polažio ponovo, danas u 12h. Ne znam koji će rok trajanja ovog novopostavljenog kamena temeljca biti, kada će se ponovo novi postavljati i koliko kamenova je zaista dovoljno da ona nikne? Možemo se samo nadati da Lim na sebe dati neće, pošto su ga Ruđani dali za par sati terevenke i fotografisanja sa Dodikom, budući da korist od centrale imaju i imaće samo pojedinci.

Leutar.net Izgubili kamen temeljac, pa ga poslije 9 godina ponovo postavljaju

Izgradnja hidroelektrane Mrsovo na Limu u potpunosti bi narušila biodiverzitet Limske doline, nepovratno uništila korito Lima i njegov plodni priobalni pojas, bogat ne samo po svojim potencijalima za razvoj poljoprivrednih kultura, već i bogat istorijom, a da ne pominjem vodeno bogatstvo Lima.

Ruđanska opština ima ogroman potencijal za razvoj samoodrživog turizma, kao i potencijal u drugim granama privrede koje ispunjavaju ekološke standarde i omogućavaju razvoj novih radnih mjesta i privlačenje stanovnika, i sa druge strane turista. Godine loše politike, koja se nije samo ogledala u očiglednom nemaru republičkih vlasti, nestručnim kadrovima, sabotiranju ideja i prilika, već i u potpunoj zamjeni kategorije zajedničko dobro i zajednički interes građana sa interesna grupa i politički interes koji okuplja pojedince željne brzog sticanja kapitala, moći i vlasti.

Oni koji su protiv MHE, nisu protiv razvoja opštine i zajednice i nisu strani plaćenici, kako im se to obično pripiše, i nikakve koristi nemaju od toga. Oni koji su protiv MHE najprije su protiv eksploatacije naših prirodnih bogatstva, i smatraju da je zajedničko dobro i interes – disati čist vazduh, piti čistu vodu, jesti zdravu hranu i živjeti slobodno. Oni koji su za MHE i pokušavaju i druge da ubjede da je to opšte dobro, rade samo za svoju korist. Rijeke nisu privatno vlasništvo, vazduh nije privatno vlasništvo!

Pozitivni efekti izgradnje malih hidroelektrana zanemarljivi su sa energetskog i ekonomskog stanovništva o čemu i govore stručnjaci. Šteta što stručnjake, bar one rijetke koji progovore, ne sluša šira javnost, naročito u vrijeme izbora, dogovora i obećanja, već interesnu grupu koja ispraznom retorikom ubjedi zajednicu da neprijatelj čeka pred vratima i da su samo oni ti koji mogu da ih spasu (makar paketom hrane).

Ako hoćemo državu koja funkcioniše, ne smijemo da je damo onima koji će je rasprodati, ili privatizovati.

Autor: Jovana Ostojić

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube