16.7 C
Banja Luka

Bogatstvo, korupcija i Pandora papiri: Muk zapadnih medija o sumnjivom novcu Zelenskog

Prije nego što je postao predsjednik, Zelenski je prijavio dio svoje privatne imovine. Oni su uključivali automobile, imovinu i tri ofšor kompanije u suvlasništvu.

Britanski Gardijan objavio je u oktobru prošle godine objavio tekst o „Pandorinim papirima“, milionima dokumenata koji otkrivaju ofšor poslove i imovinu više od 100 milijardera, 30 svjetskih lidera i 300 javnih zvaničnika.

Ukrajinski predsjednik, Vladimir Zelenski, koji je izabran 2019. zbog obećanja da će očistiti ozloglašeno korumpiranu ekonomiju pod uticajem oligarha, takođe je naveden u papirima. Tokom kampanje, Zelenski je prenio svojih 25 odsto udjela u ofšor kompaniji na bliskog prijatelja koji sada radi kao predsjednikov savjetnik. Zelenski je tada odbio da komentariše te navode.

 


Tajni transfer
Prije nego što je postao predsjednik, Zelenski je prijavio dio svoje privatne imovine. Oni su uključivali automobile, imovinu i tri ofšor kompanije u suvlasništvu. Jedna, Filmska baština, koju je držao zajedno sa suprugom Olenom, registrovana je u Belizeu.

Tokom prelaska studija Kvartal 95 na TV kanal ukrajinskog oligarha Igora Kolomojskog, 2012. uspješni šoumen Vladimir Zelenski i njegova neposredna pratnja stvorili su mrežu ofšor kompanija, koje sada posjeduju luksuzne nekretnine u Londonu za milione američkih dolara.

Preko mreže ofšor kompanija povezanih sa predsjednikom Ukrajine, dva bliska saradnika Zelenskog postala su vlasnici luksuznih nekretnina u Londonu. Konkretno, govorimo o prvom pomoćniku predsjednika.

Na primjer, Serhii Shefir, scenarista i producent, suosnivač Kvartala 95 i sada prvi pomoćnik predsjednika Zelenskog, posjeduje dva stana u britanskoj prestonici vrijedna više od pet miliona dolara preko ofšor kompanije.

Drugi vlasnik vrijednih londonskih nekretnina je i bivši poslovni partner predsjednika Zelenskog, scenarista i reditelj filmova i serija “Studio Kuarter 95” Andrej Jakovljev.

Podsjetimo, već 26. dana traje specijalna operacija koju ruska vojska izvodi na teritoriji Ukrajine. Narodna milicija Donjecke Narodne Republike počela je operaciju oslobađanja grada Marinki, zapadno od Donjecka odakle ukrajinska vojska granatira prestonicu republike.

Upravo to je razlog što javnost širom svijeta svjedoči nepodnošljivom i obmanjujućem medijskom narativu koji promovišu najveće medijske kuće poput CNN-a i BBC-a u kojem se Rusija targetira kao nacistička zemlja. Međutim, o skrivenim poslovnim transferima i nezakonitostima Zelenskog nema ni riječi.

IN4S

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here