Naslovna Izdvajamo Bojkot diplomata: Put u (ne)promišljenu samoizolaciju

Bojkot diplomata: Put u (ne)promišljenu samoizolaciju

0

Najava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će zvaničnici i institucije Srpske prekinuti sve kontakte s američkim i britanskim diplomatama, ukoliko bi se zaista ostvarila, predstavljala bi nesmotren potez samoizolacije koja, u aktuelnim geopolitičkim prilikama, apsolutno nije potrebna srpskom narodu.

Ovo za Srpskainfo tvrdi bivši karijerni diplomata i član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, Srećko Đukić, komentarišući nedavnu poruku predsjednika Srpske i lidera SNSD da će, u najkraćem roku, Vlada i Narodna skupština RS donijeti odluku o prestanku kontakata s američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH.

Ocjenjujući da bi prekid odnosa s diplomatskim predstavnicima dvije najznačajnije i najuticajnije zapadne sile jedinu štetu nanijelo Republici Srpskoj, Đukić smatra da bez obzira na sve, pa tako i na neke izjave i poteze ambasadora i diplomata iz SAD i Velike Britanije koji nam “nisu po volji”, razgovori i kontakti ne smiju da budu prekinuti.

FOTO: N1/YOU TUBE/SCREENSHOT
FOTO: N1/YOU TUBE/SCREENSHOT

– Koliko znam, Republika Srpske ne nalazi se u oružanom sukobu s SAD i Velikom Britanijom. Čak i one zemlje koje ratuju održavaju kontakte i diplomatske odnose u određenoj mjeri. Mislim da je najava prekida svih kontakata, o čemu je pričao predsjednik Dodik, pomalo ishitrena i vjerovatno izrečena u afektu – kaže Đukić za Srpskainfo.

Inače, predsjednik Srpske je nedavno, govoreći o namjeri da se s američkim i britanskim ambasadorima i diplomatama u BiH prekine svaki kontakt, najavio da bi već predstojeće sedmice Vlada Republike Srpske trebalo da donese takvu odluku, a Narodna skupština, kako je dodao, na prvom sljedećem redovnom zasjedanju, ili pak na vanrednoj sjednici.

– U toku je formiranje tima koji će sačiniti sveobuhvatnu informaciju o antidejtonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada, kao i njihovom miješanju u unutrašnje stvari BiH. Kontakte će obustaviti predstavnici vlasti u Republici Srpskoj i predstavnici Srba na nivou BiH, od Predsjedništva BiH, Savjeta ministara, Parlamentarne skupštine i svih drugih imenovanih od strane Srba zaposlenih u zajedničkim institucijama – najavio je Dodik.

Povodom ovoga, podsjećamo, ekspresno je reagovala Ambasada SAD u BiH navodeći da je Dodikovo saopštenje “nekonstruktivno i činjenično netačno”, Ambasada Velike Britanije Dodikovu najavu nazvala je “zbunjujućom”, a bivši ministar spoljnih poslova BiH i potpredsjednik PDP, Igor Crnadak, izjavio je da je “za ovako radikalne poteze trebalo obaviti konsultacije sa Beogradom”.

Objašnjavajući zbog čega bi prekid odnosa s diplomatama iz SAD i Velike Britanije, prema njegovom mišljenju, najveću štetu nanio upravo Republici Srpskoj, Srećko Đukić ističe da bi, u tom slučaju, jedini sagovornici s Amerikancima i Britancima u BiH ostali bošnjački i hrvatski političari.

– Zar bilo ko u Republici Srpskoj smatra da bi bilo dobro da isključivo Bošnjaci i Hrvati imaju kontakte s diplomatama iz SAD i Velike Britanije, dok Srbi dobrovoljno bojkotuju priliku da se čuje i njihov glas?! Kome je potrebna samoizolacija i dalje zaoštravanje odnosa s tako moćnim državama? U takvoj situaciji jedinu štetu bi trpila Republika Srpska i njen narod i zaista mi nije jasno da se o tome uopšte razmišlja – kaže Đukić.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube