Naslovna Republika Srpska Boračka populacija i političari podijeljeni oko posebne sjednice

Boračka populacija i političari podijeljeni oko posebne sjednice

Da li je potrebna posebna sjednica Narodne skupštine RS posvećena statusu i pravima boraca Vojske Republike Srpske ili je riječ o populističkim zahtjevima opozicije i dijela boračke populacije?

Poslanik SDS Davor Šešić, koji je nedavno ispred ove stranke uputio inicijativu u NSRS za održavanje posebne sjednice posvećene statusu boraca, tvrdi da je tako nešto potrebno jer su boračke kategorije danas na ivici egzistencije.

Kolegijum NSRS je prekjuče podržao održavanje posebne sjednice, ali je nepoznato da li će ona i kada biti održana. Pozivajući se na Poslovnik, iz NSRS su naveli da Kolegijum ne može da inicira održavanje sjednice, već da ona može da se održi nakon „što se ispuni poslovnička mogućnost“.

Presipanje iz šupljeg u prazno

Šešić je ovu odluku Kolegijuma nazvao „presipanjem iz šupljeg u prazno“, navodeći da vlast nema iskrenu želju da se sjednica uopšte održi.

Šef Kluba poslanika SNSD u NSRS, Igor Žunić, rekao je da je Kolegijum ostavio mogućnost da bude održana posebna sjednica o pravima boraca ukoliko budu ispunjeni uslovi koji su propisani Poslovnikom o radu. On je zahtjev SDS nazvao populističkim, navodeći da su nedavno u skupštinskoj raspravi o borcima prisustvovala samo tri njihova poslanika.

U međuvremenu je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović razgovarao s predstavnicima pojedinih udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, a nakon sastanka je saopšteno da su se „složili da nije potrebna posebna sjednica na kojoj bi se razgovaralo o njihovim pravima“.

FOTO: NSRS
FOTO: NSRS

S ovim se, međutim, ne slaže predsjednik Predsjedništva BORS, Aleksandar Savanović, koji kaže za Srpskainfo da je jeste potrebna sjednica NSRS na kojoj bi se govorilo o problemima boračke populacije.

– Nama jeste potrebna sjednica na kojoj ćemo raspraviti o stanju boračke populacije svih ovih godina. Treba iznalaziti rješenja koja su moguća da bi boračka populacija imala bolji status. Više ljudi više zna i zbog toga je NSRS idealno mjesto da se razgovara o ovoj temi i dođe do konkretnih zaključaka – kaže Savanović.

Borački dodatak

Dodaje da je Vlada RS pokazala spremnost da usvoji određene zahtjeve BORS kojim bi se poboljšao status boraca, ali da ima još dosta toga što treba promijeniti.

Savanović ističe da bi svi borci koji se nalaze na biroima za zapošljavanje trebali da dobiju borački dodatak. Isto tako, kako navodi on, svim borcima koji su napunili 65 godina, bez obzira što nigdje nisu radili, trebalo bi dati minimalnu penziju.

Savanović kaže da treba raditi i na tome da se povećaju primanja porodica poginulih i RVI, kao i da se zaposle djeca poginulih boraca, kojih ima oko 1.100.

Predsjednik Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca, Aco Prelić, takođe smatra da je posebna sjednica NSRS neophodna.

FOTO: BN TV/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: BN TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Ukoliko aktuelna vlast ima namjeru da rješava nagomilane boračka pitanja, onda sjednica treba da se održi, ali na toj sjednici ne mogu učestvovati i davati smjernice udruženja koja gledaju svoj lični interes i koji se istinski ne bore za boračku populaciju – upozorava Prelić.

Ističe da bi se na sjednici trebao usvojiti novi zakon o pravima boraca kojim bi se poboljšao njihov status.

Prelić najavljuje da će se borci politički angažovati na sljedećim izborima “i u svoje ruke preuzeti dio vlasti koja im pripada”.