28.7 C
Banja Luka

Borci poručili vlasti: Gospodo urazumite se vrijeme je!

Gospodo urazumite se, tražite sistemsko rješenje da oni koji su dali sve za RS žive dostojanstveno a ne da žive kao neko ko je odbačen. Kad smo mi ratovali neki su bili u tom našem i zarađivali sad su ugledne gazde, dajte da te gazde povedu malo računa mi smo krvarili  četiri i po godine“, poručili su borci poslanicima NSRS.

Predstavnici 27 gradskih i opštinskih boračkih organizacija došli su ispred Parlamenta Srpske da mirnim protestom iskažu nezadovoljstvo prijedlogom budžeta RS za narednu godinu jer nisu uvrštena dodatna finansijska sredstva za boračke kategorije. Traže od poslanika da uzmu u obzir loš položaj boraca i da, ukoliko se na 26. posebnoj sjednici Parlamenta ne uvrste izmjene u budžet, da se to uradi rebalansom budžeta.

U narednom periodu će poslati i zahtjev nadležnim institucijama da se razgovara o problemima boraca.

„Borački dodatak od 70 KM za socijalno ugrožene demobilisanog borca ne predstavlja ništa. Borački dodatak mora da bude makar 200 do 300 KM. imamo problem sa invalidninama i lične invalidnine nsu povećane odnosno osnovica nije povećana zadnjih desetak godina ona je 64 – 65% od neto plate u RS mi tražimo da ona bude makar 75% – 80% u narednoj godini da bi za neke dvije tri godine mogli da izađemo na koeficijent jedan“, kaže Radan Ostojić iz gradske organizacije boraca Bijeljine.

I ostali borci tvrde da su na rubu egzistencije i da preko 30% boraca boluje od teških bolesti.

„Mi više nemamo šta čekati, jer 25 godina čekamo. Ukoliko se nešto ne uradi u skorije vrijeme mi ćemo morati poduzeti radikalnije mjere koje će biti nezgodne po one koji odlučuju  i pozivamo narodne poslanike bez obzira kojoj partiji pripadaju da budu razumni i da ne usvajaju budžet u kojem nema sredstava za borce koji su stvorili RS i koji su najzaslužniji što smo mi ovde danas. Gospodo urazumite se, tražite sistemsko rješenje da oni koji su dali sve za RS žive dostojanstveno a ne da žive kao neko ko je odbačen. Kad smo mi ratovali neki su bili u tom našem i zarađivali sad su ugledne gazde, dajte da te gazde povedu malo računa mi smo krvarili  četiri i po godine“, kaže Milovan Gagić iz gradske organizacije boraca Gradiška.

Predsjedik boraca Banjaluke Goran Rogić kaže da očekuju da će poslanici imati sluha za zahtjeve boraca. On navodi da trenutno stanje nije dobro kada je u pitanju materijalni status boraca.

(BN)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here