23.7 C
Banja Luka

Šeranićev odgovor poslanicima SDS „U svim bolnicama, domovima zdravlja i UKC Srpske je korišten kiseonik koji nije registrovan kao lijek“

Sve bolnice i JZU UKC Republike Srpske su nabavljali kiseonik od dobavljača koji nemaju dozvolu za obavljanje prometa na veliko lijeka ili dozvolu za proizvodnju lijeka – medicinskog gasa od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

To znači da se u bolnicama i JZU UKC Republike Srpske, ali i u domovima zdravlja, koristio kiseonik koji nije registrovan kao lijek, a koji je u svim zdravstvenim ustanovama u primjeni više od dvije decenije.

Ovo je navedeno u odgovoru ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alena Šeranića, na pitanje Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini.

Na 18. sjednici održanoj 28. septembra, Klub SDS je pitao: Koje sve zdravstvene ustanove (UKC, bolnice, domovi zdravlja i dr.) su koristile industrijski gas za potrebe liječenja pacijenata i u kojem periodu?

– U periodu od 04.10. do 08.10.2021. godine izvršeno je ispitivanje uzoraka kiseonika od strane Linde gas Srbija u Bolnici Doboj, Bolnici Istočno Sarajevo, Bolnici Bijeljina, Bolnici Zvornik, Bolnici Foča, Bolnici Trebinje, Bolnici Nevesinje i Bolnici Gradiška sa ocjenama da rezultati ispitivanja odgovaraju zahtjevima Linde standarda i važeće evropske farmakopeje – naveo je ministar Šeranić u odgovoru koji se može pročitati na sajtu Narodne skupštine.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here