Naslovna Najnovije „Boska“ uzima kredit da vrati dug IRB-u

„Boska“ uzima kredit da vrati dug IRB-u

BANJALUKA – Robna kuća „Boska“ planira da podigne kredit kako bi izmirila milionska dugovanja prema Investiciono-razvojnoj banci (IRB) Republike Srpske po osnovu emitovanih obveznica.

RK „Boska“ je 2011. godine emitovala 15 miliona KM obveznica koje je kupila IRB. Kako obaveze po tim obveznicama nije izmirivala, IRB je podnijela tužbu protiv „Boske“.

U međuvremenu su dvije strane postigle dogovor i IRB je odobrila „Boski“ da dug izmiri u 84 mjesečne rate.

Ukupna dugovanja „Boske“ prema IRB-u na kraju prošle godine iznosila su 5,9 miliona KM.

„Glavni dug za preostala četiri kupona emisije obveznica iznosi 3,4 miliona KM, a dug po sporazumima o izmirenju dospjelih neplaćenih obaveza po osnovu emitovanih obveznica 2,6 miliona KM“, navodi se u revizorskom izvješatju „Boske“ za prošlu godinu.

Direktor „Boske“ Ljubomir Dakić rekao je za CAPITAL da je dio obaveza prema IRB-u reprogramiran, ali da plaćaju prilično visoku kamatu te da zbog toga razmatraju podizanje kredita kako bi zatvorili dugovanja prema IRB-u.

„’Boska’ trenutno radi na finansijskom restrukturiranju. Pokušavamo da kroz finansijski aranžman sa nekom od komercijalnih banaka potpuno otkupimo obveznice od IRB-a. Imamo visoku kamatu od sedam odsto i za ovaj dio što nije dospio na naplatu, tako da zbog toga razmišljamo o aranžmanu sa bankama“, kazao je Dakić i dodao da po sporazumu koji su postigli prije dvije godine redovno izmiruju obaveze prema IRB-u.

Dobit RK „Boska“ u prošloj godini iznosila je 271.000 KM i prepolovljena je u odnosu na godinu ranije kada je bila 523.000 maraka.

CAPITAL