Naslovna Republika Srpska „Ćutali su kada je OHR SMJENJIVAO FUNKCIONERE SDS“ Radović poručuje da je...

„Ćutali su kada je OHR SMJENJIVAO FUNKCIONERE SDS“ Radović poručuje da je poziv Cvijanovićeve neiskren

Zamjenik predsjednika SDS, Milan Radović, ocjenio je danas da je poziv koji je došao od predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović još jedan pokušaj političkog podmetanja opoziciji.

To je potpuno jasno. Gospođo Cvijanović, da ste iskreno mislili da razgovaramo o navedenoj temi, poziv ne biste uputili dan nakon sastanka sa strankama koje čine vladajuću većinu – rekao je Radović.

Na to sve, kaže zamjenik predsjednika SDS, vladajuća većina na čelu sa SNSD je nekoliko puta derogirala Narodnu skupštinu Republike Srpske zato što je predlagala i donosila zaključke čija realizacija nije uslijedila i koji su naposlijetku besramno kršeni.

– Morali ste se sjetiti još mnogo važnih pitanja i tema, o kojima je razgovor, takođe, izostao. Ne možemo da zaboravimo da smo upozoravali da se gospođa Cvijanović ne ponaša kao predsjednik svih građana, već samo kao visoki funkcioner SNSD. Sve što je opozicija konstruktivno kritikovala je „dočekano na nož“ upravo od predsjednice Cvijanović – navodi se Radovićeva izjava u saopštenju iz SDS.

On dodaje da što se tiče Valentina Incka u SDS smatraju da je trebalo da ode i ranije.

– Za vrijeme njegovog mandata nije urađeno ništa što bi nas usmjerilo ka normalizaciji odnosa u društvu ili nas približilo Evropskoj uniji, gdje nam je mjesto odavno. Naprotiv, došlo je do eskalacije korupcije, rasta sukoba interesa, izbornih krađa ogromnih razmjera i enormnog zaduženja kojeg je sprovela vlast vladajuće većine na čelu sa SNSD – tvrdi Radović.

On je rekao da je visoki predstavnik mogao i morao da insistira na tome da svi politički autoriteti riješe ove probleme, prije svega dogovorom.

– Nažalost, ušuškan u komoditet svog mandata, zaboravio je da se ovim pojavama mora stati u kraj. Nametanje bilo kog rješenja nije dobro i ne vodi nas normalizaciji odnosa u Bosni i Hercegovini. Međutim, ono što zaista čudi, jeste pitanje: zašto su oni, koji su učestvovali u primjeni Bonskih ovlaštenja od strane OHR-a nad funkcionerima SDS, tek sada progovorili o potrebi ukidanja instituta visokog predstavnika? – upitao je Radović.

Upravo su ti ljudi, kaže Radović, tada euforično prihvatili kazne i sankcije koje je donosio visoki predstavnik, jer su u tom činu vidjeli priliku i prostor da preuzmu vlast i da uguše Srpsku demokratsku stranku.

– SDS nije mijenjao svoj stav po tom pitanju, kako ne tad, tako ne ni danas. Neprihvatljivo je prenositi nadležnosti sa Republike Srpske bez prava povrata ili prećutati Arbitražnu odluku za Brčko, kako bi se dodvorili pojedinim predstavnicima međunarodne zajednice – poručio je Radović.

 

(Srpska Info)