Naslovna Izdvajamo Božović uručio Ugovore o stipendiranju studentima deficitarnih zanimanja

Božović uručio Ugovore o stipendiranju studentima deficitarnih zanimanja

0

Rukovodstvo Opštine Istočna Ilidža danas je potpisalo Ugovore sa devet studenata deficitarnih zanimanja koji studiraju na fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u iznosu od po 500 KM.

Načelnik ove opštine Marinko Božović rekao je da je Pravilnikom definisano da Univerzitet predloži deset studenata koji bi od opštine Istočna Ilidža dobili jednokratnu stipendiju, te da, prema njegovim riječima, studenti treba da dolaze sa teritorije grada Istočno Sarajevo.

– Studenti ne moraju biti iz opštine Istočna Ilidža, a meni kao načelniku ove opštine i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, takođe, jako je važno da broj studenata koji se upisuju na ovaj Univerzitet svake godine bude sve veći – istakao je Božović.

Слика

Božović je poručio svim studentima da je za nastavak njihovog školovanja najbolji izbor Univerzitet u Istočnom Sarajevu, jer je, kako sam kaže, ovo ustanova sa kvalitetnim kadrom i pravim znanjem.

– Ne postoji ni jedan razlog da studenti po znanje idu na fakultete koji nisu u sastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Smatram da u narednom periodu sve lokalne zajednice treba da dio sredstava u svojim budžetima odvoje za pomoć Univerzitetu jer je on stub opstanka znanja. Opština Istočna Ilidža će to svakako uraditi – istakao je Božović.

Rektor Univeziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić zahvalio je načelniku Božoviću, ističući da je ovakav gest prema studentima deficitarnih zanimanja potvrda da je Opština opredijeljena za opstanak i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

– Univezitet u Istočnom Sarajevu ima strateški značaj za Republiku Srpsku, a posebno za istočni dio Republike Srpske. Na ovakav način zaustavićemo odliv studenata sa ovog Univerziteta. Demografski pokazatelji su vrlo upozoravajući i ne idu nam u prilog. Sama činjenica da smo 2010. godine upisali 10.500 studenata na dva javna i privatne univerzitete, a 2020. godine 5.403 studenta vrlo je upozoravajuća – istakao je Kulić.

On je napomenuo da su procjene demografa da će se ta brojka i dalje smanjivati za nekih 20 do 21 odsto.

On je istakao da se posebna pažnja mora obratiti na deficitarna zanimanja i studijske programe na fakultetima, koji su jako važni za identitet srpskog naroda i Republike Srpske.

 

Слика

 

Student prve godine Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Maja Stanišić zahvalila se načelniku opštine Istočna Ilidža Marinku Božoviću, ističući da je stipendija pokazatelj da ova opština pruža podršku studentima.

Boris Ristović, student prve godine Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, takođe se zahvalio, ističući da je stipendija inspiracija i podrška studentima za dalje školovanje.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube