Naslovna Izdvajamo Brižljivo stvarana negativna slika o Srpskoj sada bi se Izetbegoviću mogla obiti...

Brižljivo stvarana negativna slika o Srpskoj sada bi se Izetbegoviću mogla obiti o glavu

0

Dok je srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD Milorad Dodik boravio u Sarajevu na sjednici Predsjedništva, lider SDA Bakir Izetbegović se šetao Banjalukom.

Pored pozamašnog bakšiša konobaru ostavio je i poruke koje izazivaju reakcije u Republici Srpskoj.

– Da nije bilo politike SNSD, u BiH bi se danas puno bolje živjelo, imali bismo bolji životni standard, manje bi mladi ljudi odlazili iz ove zemlje. Ta politika nas sada vodi u duboku krizu, u neizvjesne scenarije – rekao je, između ostalog, Izetbegović u Banjaluci.FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Ukoliko pogledamo zaključke koje je usvojilo Predsjedništvo SDA u Banjaluci, možemo vidjeti da Izetbegović za postojeću političku krizu u BiH i za loše ekonomsko stanje krivca vidi isključivo u SNSD. Politikolog Velizar Antić kaže za Srpskainfo da ovakva ocjena SDA nije u potpunosti tačno

– SNSD snosi veliki dio odgovornosti kako za trenutnu političku krizu tako i za ekonomsko stanje u zemlji, ali nisu oni jedini krivac – kaže Antić za Srpskainfo.

Politička kriza

On smatra da je i SDA, koja je usvojila ove zaključke, u velikoj mjeri doprinijela kako političkoj krizi tako i lošem ekonomskom stanju.

– Ne mogu se oni abolirati od odgovornosti i svu krivicu svaliti isključivo na SNSD. Zajedno su učestvovali i u političkoj i u ekonomskoj krizi – kategoričan je Antić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iz poruka lidera SDA vidljivo je da pozivaju OHR i visokog predstavnika da se aktivnije uključe u političke procese.

– Ovo je jedna vrsta paradoksa, jer se deklarativno SDA poziva na suverenitet BiH, a sa druge strane poziva nekoga ko nije legitimno izabrani predstavnik naroda BiH da donosi i nameće odluke. Ovo je prosto jedna nekonzistentna politika SDA i posljedica je toga da su do sada visoki predstavnici donosili odluke kojima su oduzimane nadležnosti Republici Srpskoj. SDA je navikla i očekuje i od trenutnog visokog predstavnika da nastavi s takvim aktivnostima, do čega vjerujem da neće doći – kaže Antić za Srpskainfo.

On postavlja jednostavno pitanje: kako bi se SDA ponašala ukoliko bi visoki predstavnik donio neku odluku koja bi išla na štetu bošnjačkog naroda?!

– I sam nagovještaj da bi Kristijan Šmit mogao nametnuti Izborni zakon koji bi odgovarao hrvatskom narodu naišao je na osudu bošnjačkih političkih partija – podsjetio je Antić.

Revolt

On smatra da treba naglasiti da je pored ovih zaključaka, koji predstavljaju nastavak politike SDA u BiH i ne donose nikakvu promjenu i novost, najviše pažnje izazvala izjava Bakira Izetbegovića da Republiku Srpsku neće više nazivati „genocidna tvorevina“.

– Ova izjava je u bošnjačkoj javnosti izazvala jako veliki revolt i označena je kao izdajnička. Bakira Izetbegovića su poredili s Karadžićem i Mladićem – navodi Antić.

Ova reakcija je, smatra, potpuno očekivana.

– Upravo je SDA bila okosnica u formiranju ovakvog stanovišta kod bošnjačkog naroda i u označavanju Republike Srpske za „genocidnu tvorevinu“. Ovakav javni diskurs je njegovan i razvijan punih 25 godina i potpuno je očekivano da će se i javno mnjenje formirati u skladu s njom. Jednostavno, SDA, ali i sve ostale bošnjačke političke partije, nisu izašle iz ratne propagande devedesetih godina i nakon rata su nastavile da koriste ovu vrstu argumentacije. A ona je glasila da su Bošnjaci ti koji su napadnuti i koji su samo žrtve, a da su svi ostali samo agresori i loši momci – kaže Antić.

Ova kvalifikacija je daleko od istine, napominje, i dodaje da će suočavanje bošnjačkog naroda sa stvarnom istinom o ratu biti dugotrajan i bolan proces.

A kada govorimo o ratnoj propagandi devedesetih godina, i Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, rekao je da sadašnja situacija na Balkanu ima mnogo sličnosti sa devedesetim godinama prošlog vijeka, kada su etničke tenzije nabujale i kada je bilo mnogo onih koji su ih htjeli iskoristiti.