Naslovna Region Bruka: Vlada Duška Markovića pošto je izgubila izbore podijelila svojima 25 miliona...

Bruka: Vlada Duška Markovića pošto je izgubila izbore podijelila svojima 25 miliona evra pozajmica!

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou prikupio je i analizirao dokumentaciju u vezi sa stambenom politikom prethodne vlade koju je predvodio Duško Marković (DPS).

Došlo se do informacije o podjeli 25 miliona evra kredita, oko 20.000 metara kvadratnih stambenog prostora u poslednjih desetak godina i 4,6 miliona evra u poslednje tri godine.

– Riječ je o 580 ljudi, koji su dobili stanove ili kredite, od toga je najmanje 175 funkcionera i 405 državnih službenika i nameštenika – saopšteno je iz Vlade Zdravka Krivokapića.

Funkcionerima su, kako navode u Vladinom saopštenju, dodeljeni stanovi bez kriterijuma i bez oglašavanja, a dokumentacija je označena stepenom tajnosti “interno”. Ukazano je i da je Nacionalni savet utvrdio da je Vlada davala sudijama, tužiocima i sudijama Ustavnog suda stanove i kredite suprotno Zakonu o održavanju stambenih zgrada. Takođe, pronađen je podatak da je nakon promene vlasti na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine, dok je prethodna vlada bila u tehničkom mandatu, podeljeno 119 državnih stanova i time državna imovina značajno oštećena!

U izveštaju je navedeno i da je Savet primio 40 prijava koje su dostavili građani ili nadležni državni organi, a stručnom telu su se direktno obratila tri zviždača koji imaju detaljnije informacije o predmetima u nadležnosti saveta, kao i više drugih osoba.

Ogorčenje tadašnje opozicije i nevladinog sektora i javnosti bilo je ogromno kada se videlo da na listi dobitnika stanova velika većina ima rešeno stambeno pitanje. Tako su stanove ili povoljne kredite dobili i neki koji imaju po dva stana ili dve kuće! A neki su već jednom ili dva puta dobili takvu pomoć od države. Skandalozno je što su ovi funkcioneri u to vreme imali plate i do nekoliko hiljada evra, odnosno mnogo veće od običnih građana i plaćali su mnogo manje rate od tih istih građana, dok čak i do 80 odsto kredita nisu morali da vrate! Uz ove apsurde nadovezuje se još jedan, a to je da je Vlada na ovaj način stambeno zbrinula gotovo sve čelnike sudstva i tužilaštva, granu vlasti koja bi trebalo da je kontroliše. Stanove su dobili i neki ministri koji su članovi Komisije za stambena pitanja koja deli ove stanove!

I MUŽEVI ZBRINUTI!

Muževi čije supruge su pokrivale značajna mesta u izvršnoj vladi takođe su se “očešali” o darove. I oni su stambene kredite dobili iako imaju krov nad glavom.