28.7 C
Banja Luka

Budvani očitali lekciju Spajiću: Srebrenica se ipak ne prašta, ako želi da opstane Vlada, bolje bi bilo da prihvati zahtjeve srpskih stranaka – druga opcija mu je da vrati DPS!

Nakon jučerašnjeg fijaska Pokreta Evropa sad u Budvi, koji je osvojio 7% na lokalnim izborima u toj opštini jasno je da ovaj pokret, koji je prošle godine bio najjača politička struktura u državi ipak ne uživa podršku kao nekad a razlog za tako nešto leži u glasanju Crne Gore na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o Rezoluciji o „genocidu“ u Srebrenici.

To Budvani očigledno nisu oprostili PES-u i samim tim ih kaznili na lokalnim izborima. Apsolutnu dominaciju ostvarile su stranke srpske profilacije Za budućnost Budve na čelu sa Mladenom Mikijeljom a koja je okupila partije koje su činile listu Za budućnost Crne Gore 2020. godine a impozantan rezultat je ostvarila i lokalna lista na čelu sa Nikolom Jovanovićem koji su na prethodnim lokalnim izborima nastupili u okviru zajedničke liste okupljene oko sada uhapšenog predsjednika opštine Budva Mila Božovića a koja je ostvarila apsolutnu vlast.

To i ne bi trebalo da čudi, naročito imavši u vidu da je Budva sredina u kojoj su glasači dominantno Srbi, ali i koji se baš i ne mire sa glasanjem Crne Gore u Ujedinjenim nacijama, a što je bila odluka Vlade Milojka Spajića. Stoga, ovo bi mogla da bude lekcija za Spajića da se građani Crne Gore, i njegovi potencijalni glasači, baš i ne mire sa glasanjem predstavnika njegove Vlade u Ujedinjenim nacijama i da bi, ukoliko želi da ostane na premijerskoj poziciji, mroao razmotriti zahtjeve koje su prema njemu uputile srpske političke partije.

A njihovi zahtjevi su jasni. Demokratska narodna partija suspendovala je podršku Vladi Crne Gore do ispunjenja njihovih zahtjevi a preduslov svemu je izglasavanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu. Nakon toga, DNP za dalju podršku Vladi Crne Gore zahtijeva da Spajić konačno dostavi program Evropa sad 2 jer je na krilima tog programa ostvario ovakav izborni rezultat, ali i da sprovede zahtjeve srpskih stranaka koje su oni obećavali građanima – da srpski jezik bude službeni a ne u službenoj upotrebi, da se trobojka normira kao narodna zastava, i da se uspostavi saradnja sa Republikom Srbijom po pitanju dvojnih državljanstava. Oni su takođe tražili smjenu određenih ministara za koje, kako navode, sumnjaju da imaju veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom, kao i zakonsko normiranje da krivična djela koja imaju veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom ne mogu zastarjeti. Nešto slično je poručio i predsjednik Skupštine Andrija Mandić nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

Ukoliko premijer Milojko Spajić pak ne prihvati ove zahtjeve, može se suočiti sa ozbiljnom krizom njegove Vlade. Ovo naročito dolazi i nakon turbulencija koje je imao sa Demokratskom Crnom Gorom a koja je oročilo podršku Vladi do dobijanja IBAR-a koje bi trebalo da se dogodi u junu, kada će ova politička stranka podvući crtu, analizirati rezultate Vlade, i odlučiti hoće li nastaviti sa daljom podrškom. Ukoliko dođe do ove situacije, a ukoliko ne dođe do ispunjenja zahtjeva srpskim političkim strankama, onda se premijer Spajić nalazi u ozbiljnom problemu a rješenje bi morao da traži u opozicionim strankama i to ne samo Bošnjačkoj stranci i Socijaldemokratama, za koje se „šuškalo“ da mogu ući i Vladu, već konkretnu pomoć tražiti od – DPS-a.

Ukoliko se to dogodi, to bi bio drugi put nakon 30. avgusta da bi Demokratska partija socijalista zamijenila mjesta u Skupštini u toku jednog mandata, međutim, ne može se očekivati da će pružiti manjinsku podršku Spajićevoj Vladi, kao što su to uradili sa 43. manjinskom Vladom Dritana Abazovića. DPS će očito tražiti učešća u izvršnoj vlasti ne bi li pokušali da se vrate na pozicije moći i da sebi obezbijede da nikad više ne dođu u situaciju da padnu sa vlasti, kao što se to dogodilo 30. avgusta.

Sve odluke su očito na premijeru Spajiću. Jedina opcija koja zasigurno ne dolazi u obzir jesu vanredni izbori jer bi upravo Spajiću najmanje odgovarao novi izborni proces, imavši u vidu rezultate u Budvi. Na sceni je svakako novo dijeljenje karata nakon glasanja za Rezoluciju o Srebrenici ali i nakon izbornog procesa u Budvi a kakav će biti epilog, građani Crne Gore će znati nakon dobijanja famoznog IBAR-a koji će očito spasiti Crnu Goru od svih nacionalističkih nedaća od koje Spajić pokušava da nas spasi Rezolucijama o genocidnim narodima.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here