28.7 C
Banja Luka

Bugarska se predomislila: Ne šalju oružje Ukrajini!

Bugarski predsjednik Rumen Radev stavio je veto na zakon o ratifikaciji sporazuma o besplatnom transferu stotinu oklopnih transportera Ukrajini, kako bi se detaljnije razmotrio, navodi se na sajtu političara.

Parlamentarci su se usprotivili prebacivanju oklopnih transportera i optužili vlasti da besplatno prebacuju opremu, što će na kraju morati da plati Sofija.

Kao obrazloženje se navodi da narodni poslanici nisu bili dovoljno upoznati sa konkretnim parametrima donacije, što ih lišava mogućnosti da objektivno procjene da li oprema koja je data više nije neophodna.

„Rukovodim se uvjerenjem da bezbjednost, zdravlje i život bugarskih građana treba da budu na prvom mjestu“, ističe predsjednik Bugarske i pojašnjava da bi oklopna transportna oprema, koja je trebalo da ode u Ukrajinu, mogla da se koristi za zaštitu bugarske granice i za pružanje pomoći stanovništvu u slučaju katastrofa i udesa i da se koristi u teško dostupnim područjima.

Narodna skupština Bugarske je 22. novembra ratifikovala sporazum između Ministarstva unutrašnjih poslova zemlje i Ministarstva odbrane Ukrajine o besplatnom davanju partije starih oklopnih transportera Kijevu. To je učinjeno prilikom odlučivanja o dodatnoj vojno-tehničkoj podršci Oružanim snagama Ukrajine.

Prema sporazumima, ukrajinska strana je trebalo da dobije oklopna vozila sa postojećim naoružanjem, kao i rezervne dijelove za njihovo održavanje. Riječ je o oko 100 oklopnih transportera proizvedenih prije otprilike 40 godina. Bugarske snage bezbjednosti ih ne koriste i čuvaju se u magacinima bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Moskva je više puta isticala da vojna pomoć zapadnih zemalja ne sluti na dobro Ukrajini i samo produžava sukob. Istovremeno, transport sa oružjem postaje legitimna meta ruske vojske.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here