Naslovna Izdvajamo Bundestag usvojio reforme: Lakše do njemačkog državljanstva

Bundestag usvojio reforme: Lakše do njemačkog državljanstva

0

Njemački parlament je usvojio dugoočekivanu reformu koja će olakšati sticanje njemačkog državljanstva.

Stranci će sada brže dobiti ovo državljanstvo, ali pod određenim uslovima. Biće moguće i dvojno državljanstvo.

Koji su uslovi za brže sticanje državljanstva?

– Glavno poboljšanje je što je umjesto osam godina potrebno boravka u Njemačkoj smanjeno na pet godina. Osim toga, ne mora biti otpust iz prethodnog državljanstva. Do sada nije bilo moguće imati dvojno državljanstvo osim sa zemljama s kojima je Njemačka imala potpisan dogovor, sa državama poput Švajcarske i zemalja EU.

Pod određenim uslovima, ako je faktor integracije izuzetno dobar, njemački pasoš se može steći nakon tri godine. Izbrisan je i paragraf zakona kojim se onemogućava vraćanje u staro državljanstvo. Ja se sada mogu vratiti u državljanstvo BiH, a da ne izgubim njemačko. Tzv. renaturalizacija je sada moguća – kaže advokat iz Vupertala Kasim Rašidović

Predsjednik opozicione stranke CDU Fridrih Merc je tražio da svi oni koji žele njemačko državljanstvo moraju potpisati izjavu da priznaju Izrael. Ipak, ovaj zahtjev nije uvršten u zakon.

– To je tačno, ali nije ušlo o zakon. Predlagao je u okviru diskusije. Neće biti potrebno potpisivati nikakvu izjavu, ali ako je protiv nekoga vođen u tom smislu postupak jer je npr. davao proruske ili antisemitske izjave, onda Ured za strance može osporiti dobijanje njemačkog državljanstva – naveo je Rašidović, za N1.

U Njemačkoj je u decembru 2023. registrovano oko 250.000 ljudi koji su izgubili pravo boravka u zemlji.

A blizu 200.000 ih je dobilo tzv. Duldung, odnosno privremeno pravo boravka. Šta je sa strancima koji su godinama imali tzv. Duldung vizu, koja se u slobodnom prevodu može prevesti kao “trpljeni boravak“? Dakle, smiješ boraviti u Njemačkoj, ali ne smiješ raditi i rok boravka je znatno ograničen.

– Oni su jednom nogom van Njemačke, drugom nisu. Njemačka država stalno poboljšava postepeno uslove za strance. Jedno od nedavnih je tzv. “šansa za boravak”, pa oni koji imaju Duldung borave pet godina u Njemačkoj, nisu kažnjavani, znaju jezik i ako će se skinuti sa socijalne pomoći i naći posao, mogu dobiti državljanstvo.

Mi imamo na stotine takvih klijenata, neki su iskoristili tu šansu, neki nisu – kaže Rašidović.

Što se tiče njemačkog državljanstva za djecu, još 2013. je promijenjen zakon. Za njih je lakše zadržati državljanstvo BiH i dobiti njemačko. Uslov je da jedan od roditelja već ima njemački pasoš ili ispunjene uslove za dobijanje njemačkog pasoša.

N1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: