Naslovna Izdvajamo Carević: Srpska pravoslavna crkva i srpski narod u Crnoj Gori biće odbranjeni...

Carević: Srpska pravoslavna crkva i srpski narod u Crnoj Gori biće odbranjeni od napada

0

Gradonačelnik Budve Marko Carević prisustvovao je danas obilježavanju Dana novomučenika jasenovačkih i tom prilikom govorio je o zloglasnom logoru u Jasenovcu, ali i nedavnim dešavanjima na Cetinju.

Kako je istakao, Srpska pravoslavna crkva i srpski narod u Crnoj Gori biće odbranjeni od napada.

“Ovo je za mene poseban trenutak. Uvijek ovdje dođem sa velikim zadovoljstvom, ali i posebnom tugom. Sjećanje na nevino stanovništvo koje je stradalo nas opominje da uvijek dođemo i nikada ne zaboravimo stradanje našeg naroda, bez suda i presude. Neviđena zvjerstva, koja normalnom umu nisu poznata, dogodila su se našim stanovnicima. Dolazimo sa željom da se žrtve ne zaborave i kao opomena da moramo biti složniji i sabraniji, da se borimo sa svim izazovima u narednom periodu”, rekao je Carević.

Taj portal navodi da “kada je riječ o nedavnim događajima sa Cetinja i haosu koji je nastao zbog ustoličenja mitropolita Joanikija, Carević priznaje da je imao direktnu ulogu, na koju nije baš ponosan”.

“Vidjeli ste da sam bio učesnik u svemu tome. Dobro znate, a nisam ponosan zbog svog postupka, da je angažovana mašina koja je probila barikade i uspjela da obezbijedi ustoličenje mitropolita Joanikija. Neprimereno je i nevjerovatno koliko se pamet pomutila Đukanoviću i njegovim saradnicima. Nakon vladavine od 30 godina ostavili su ekonomsku pustoš, a sada otimanjem crkava hoće sebi da pribave političke i ekonomske pozicije. Slažem se sa patrijarhom i podržavam sve što je rekao. Normalan um to ne može da shvati i prihvati. Vidjeli ste da smo ipak uspjeli, a uspjećemo i u narednom periodu da odbranimo srpsku crkvu i narod u Crnoj Gori”, dodao je Carević.

Mir je, kako ističe gradonačelnik Budve, preduslov za sve.

“Pozivamo na mir, razum, kao i patrijarh. Mir je uslov za sve, a mi ćemo znati šta da radimo u svakom slučaju. Kada ste pritjerani uz zid, morate da reagujete. Nadamo se na će međunarodni uticaj biti manji da će ipak uvažiti realnost kada je u pitanju Crna Gora”, zaključio je.