22.7 C
Banja Luka

Čavić: Cilj CIK-a BiH je politička eliminacija Dodika

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić smatra da je izborna noć u BiH i sve ono što je uslijedilo poslije dio dobro isplaniranog scenarija čiji je cilj eliminacija lidera SNSD-a Milorada Dodika iz politike.

Čavić je ubijeđen da se Zapad vraća na velika vrata u BiH, isključivo zbog geopolitičke turbulencije, u kojoj postoji koalicija zapadne Evrope protiv Rusije i njenog predsjednika Vladimira Putina.

“NJima ne treba Dodik u BiH koji kontaminira opštu sliku u Evropi, koja organizovano pruža otpor onome što donosi ruski politički vrh”, rekao je Čavić.

Čavić smatra da je suština da jedna strana političke scene u Republici Srpskoj, koja je nezadovoljna ishodom, fokusirala svu svoju energiju na samo jedan izborni nivo vjerujući da će, ako uklone Dodika, cijela piramida vlasti u narednim koracima pasti.

On smatra da je BiH zbog velikog prisustva stranaca i međunarodne zajednice područje na kojem je najlakše taj scenario provesti u djelo.

Čavić je napomenuo i da je legitimno tražiti ponavljanje izbora, ispravljanje grešaka, utvrđivanje istine i činjenica, ali da za sve to postoje rokovi, propisani Izbornim zakonom.

“Nemamo ništa protiv brojanja, ali ako je ono na zakonit način jer, ako se uradi na nezakonit način, to daje visok stepen pretpostavke da će i ishod biti nezakonit”, rekao je Čavić i ukazao da u Izbornom zakon kao formulacija ne postoji kontrolno prebrojavanje.

Obaveza Centralne izborne komisije /CIK/ bila je, smatra, da objavi konačne rezultate glasanja u skladu sa Zakonom, te da nakon toga onaj ko je nezadovoljan i misli da je pokraden može da se žali.

On je ocijenio da je korijen problema u nelegalnom izboru članova CIK zbog čega je dvije trećine ove komisije politički obojeno.

Čavić, koji je i nekadašnji predsjednik Republike Srpske, istakao je da je ustavna obaveza predsjednika Republike da izražava državno jedinstvo i predstavlja Republiku.

“Tu obavezu sam maksimalno pokušavao da realizujem i uspio sam od 2004. do 2006. godine i da nisam imao razumijevanje svih političkih partija teško bismo kao Republika preživjeli period visokog predstavnika Pedija Ešdauna i sličnih njemu”, rekao je Čavić.

On je naveo i da bi, u slučaju da nije uspio da uspostavi to jedinstvo, Republika srpska bila srušena jer su pokušaji da se ona destabilizuje bili maksimalni i sinhronizovani.

 

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here