22.7 C
Banja Luka

Čavušoglu otkrio pozadinu ubistva ruskog ambasadora u Turskoj

Ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova 2016. godine imalo je za cilj podrivanje tursko-ruskog prijateljstva.

Ovo je izjavio za Sputnjik turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

„Sa velikim poštovanjem poštujemo sjećanje na ambasadora Andreja Karlova, koji je tragično poginuo u vršenju svoje profesionalne dužnosti od posljedica oružanog napada. Gospodin Karlov je zadobio ljubav turskog naroda kao iskusan diplomata koji je svojim radom dao veliki doprinos razvoju tursko-ruskih odnosa. Njegova dostignuća u jačanju tursko-ruskog prijateljstva ostaće zauvijek u sjećanju. Od ove tragedije prošlo je šest godina. Sada se zna da je ovaj napad imao za cilj podrivanje tursko-ruskog prijateljstva“, rekao je Čavušoglu.

Prema riječima turskog ministra, uvid lidera dvije zemlje i „počinioci napada izvedeni su pred sud i osuđeni na pravednu kaznu“, naglasio je Čavušoglu.

„Tragična smrt gospodina Karlova potresla je i duboko rastužila i ruski i turski narod. Jedan od glavnih ciljeva gospodina Karlova tokom njegovog mandata bio je sveobuhvatan razvoj tursko-ruskih odnosa. Danas nastavljamo da jačamo našu bilateralnu saradnju i dijalog. Naša saradnja se razvija u različitim oblastima – od trgovine i turizma do energetike i investicija. Nastavićemo da povećavamo naše napore u tom pravcu, fokusirajući se na želju naroda dvije zemlje i naše zajedničke interese. Ovog tužnog datuma, izražavam iskreno saučešće ožalošćenoj porodici, rodbini gospodina ambasadora i cijelom ruskom narodu. Odajemo počast ambasadoru Karlovu. Neka počiva u miru“, rekao je turski ministar.
Ubistvo ruskog ambasadora
Karlov je ubijen 19. decembra 2016. na otvaranju izložbe fotografija „Rusija od Kalinjingrada do Kamčatke očima putnika” u Ankari.
Napad je izveo policajac Mevlut Mert Altintaš, kojeg su likvidirale snage bezbjednosti. Predsjednik Rusije Vladimir Putin dodjelio je Karlovu posthumno zvanje Heroja Rusije.
Optužbe za organizovanje ubistva ruskog ambasadora podignute su protiv 28 osumnjičenih, uključujući i vjerskog vođe Fetulaha Gulena, koji je negirao optužbe.
U martu je sud u Ankari doneo presudu u slučaju ubistva Karlova. Petorica optuženih osuđeni su na doživotnu kaznu zatvora. Osam osoba osuđeno je na tri godine i devet mjeseci do 15 godina zatvora, a šestoro je oslobođeno optužnice.
Slučajevi devet optuženih, za kojima je raspisana poternica, uključujući opozicionog propovjednika Fetulaha Gulena, izdvojeni su u odvojene postupke na zahtjev tužilaštva.
NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here