21.7 C
Banja Luka

ЦДИ: Заштита животне средине мора бити на првом мјесту li

 

Удружење грађана „Центар демократских инициијатива“ Бања Лука предало је јуче надлежним институцијама Примједбе на Нацрт Закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима.

Како у ЦДИ кажу, спорни нацрт Закона ствара услове да геолошка истраживања буду исто што и геолошка експлоатација.

Тим адвоката и правника које је ангажовао ЦДИ сматра да је се неки спорни чланови Нацрта закона морају избрисати или измијенити.

Они упозоравају да се спорним Нацртом закона може посумњати у намјеру за потпуним уништењем животне средине на подручју гдје би се евентуално експлоатисала руда јер се Измјенама и допунама може посумњати у спровођење праве експлоатације рудних богатстава који су прекривени под плаштом геолошких истраживања.

Из ЦДИ наводе да Република Српска има Богом дате ресурсе и природна богатства, чисте ријеке, изворе, прилику да прави органску храну те да не би требало дозволити да се експериментима уништи еко-систем.

„Експлоатација литијума је јако штетна по животну средину, првенствено због цијелог хемијског процеса који је потребан да би се дошло до једног килограма или једне тоне литијума из руде те се угрожавање здравља људи и природе на овај начин не смије дозволити“ закључују из Центра демократских иницијатива Бања Лука.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here