Naslovna Izdvajamo CENTRALNA KOMANDA AMERIČKE VOJSKE: Ruski piloti pokušali blisku borbu sa američkim na...

CENTRALNA KOMANDA AMERIČKE VOJSKE: Ruski piloti pokušali blisku borbu sa američkim na nebu iznad Sirije! VIDEO

0

Pukovnik Džo Bucino portparol Centralne komande CENTCOM američke vojske koja pokriva zonu Bliskog istoka i Centralne Azije saopštio je da su ruski piloti pokušali da se bore protiv američkih aviona iznad Sirije, što je postalo obrazac kako je on rekao sve agresivnijeg ponašanja Rusa na nebu iznad Sirije.

„To se desilo u nekoliko najnovijih slučjeva“, rekao je Bucino, a javlja CNN.

avion, Su-35
foto: Twitter/TheDeadDistrict

Jedan neimenovani američki zvaničnik, čije ime CNN ne saopštava navodi da Rusi zapravo i nisu pokušali da obore američki avion, ali da isprovociraju američke pilote i da ih uvuku u međunardoni incident to svakako rade, a posebno u bliski „dog fajt“ svakako.

Naime ovaj komentar je usledio posle perioda tišine od 21. aprila ove godine kada se pojavio na društvenim mrežama snimak Centralne komande od 18. aprila 2023. na kome se vidi ruski borbeni avion SU-35 koji je prema američkim tvrdnjama manevrisao neprofesionalno na daljini od 7.000 m, a onda i u samoj blizini američkog aviona kršeći vazduhoplovne propise.

avion, Su-35
foto: Twitter/TheDeadDistrict

Pretpostavka je da je snimak presretanja nastao nišanskim izviđačkim sistemom AN/AAQ-33 koja obezebeđuje indentikaciju cilja, praćenje, GPS koordinate cilje i precizno navođenje. AN/AAQ-33 poznat je i kao Sniper Advanced Targeting Pod (ATP) koji ima dva puta veću rezoluciju i tri puta veći domet od AN/AAQ-14 LANTIRN. Pretpostavlja se da je u pitanju bio američki F-15 ili F-35 koji imaju montiran ovaj sistem.

Kurir.rs/A.Mlakar

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube