Naslovna Region CG: Prvog dana vakcinacije srušen evropski rekord

CG: Prvog dana vakcinacije srušen evropski rekord

0

Skoro 10.000 građana Crne Gore primilo je danas, prvog dana masovne imunizacije, vakcinu protiv virusa korona, čime je ova zemlja postavila rekord u Evropi po broju datih doza u jednom danu, srazmjerno broju stanovnika, saopštilo je večeras crnogorsko Ministarstvo zdravlja.

Kako se precizira u saopštenju Ministarstva zdravlja, danas su date 7.784 prve doze vakcine protiv virusa korona i 1.482 druge doze, prenose podgoričke „Vijesti“.

„Crna Gora je tako postavila rekord u Evropi po broju datih doza u jednom danu srazmjerno broju stanovnika. Prema dostupnim podacima, do sada, rekorder je bila Njemačka koja je vakcinisala milion stanovnika u jednom danu, što je 1,2 odsto cjelokupne populacije. Crna Gora je, međutim, danas vakcinisala 1,5 odsto stanovništva“, navodi se u saopštenju.

Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović rekla je da je Crna Gora među rijetkim državama u svijetu koja, srazmjerno broju stanovnika, ima kapacitete da u jednom danu vakciniše skoro 10.000 građana.

„Ovo je uspjeh cijele države, sa naglaskom na građane, čija je svijest o značaju vakcinacije za ‘čistu desetku'“, ocijenila je Borovinić Bojović.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je u Crnoj Gori, do danas, ukupno dato 74.947 doza vakcina protiv virusa korona.

„Od toga, prvu vakcinu je dobilo 48.719 građana, a 26.226 ima kompletno vakcinisanih“, zaključuje se u saopštenju.

(Tanjug)