Naslovna Izdvajamo Cijeli mandat u sukobu interesa: U direktorskim foteljama 27 odbornika, među njima...

Cijeli mandat u sukobu interesa: U direktorskim foteljama 27 odbornika, među njima i ZVUČNA IMENA

0

Luka Petrović je direktor “Elektroprivrede RS” i generalni sekretar vladajućeg SNSD, ali je i odbornik u Skupštini grada Trebinja. Petrović nije jedini lokalni zvaničnik koji obavlja više funkcija.

Kako je upozorio Transparensi internešnel u BiH, 49 izabranih lokalnih zvaničnika obavlja dodatne funkcije u javnim ustanovama i preduzećima, a mnogi od njih su cijeli mandat u direktnom sukobu interesa.

Ovo potvrđuju preliminarni rezultati analize podataka o dodijeljenim mandatima nakon lokalnih izbora 2020. dostupnih na Registru nosilaca javnih funkcija TI BiH.

Dok su najviši funkcioneri na državnom ili entitetskom nivou ipak pod lupom javnosti, na “lokalu” često prođu ispod radara odbornici, koji istovremeno zauzimaju dvije ili čak tri fotelje, vješto izbjegavajući ili ignorišući zakon.

Prema analizi TI BiH, 27 odbornika ili vijećnika u BiH su istovremeno i direktori javnih preduzeća ili ustanova, a među takvima ima i imena od ranije poznatih javnosti.

Uz već spomenutog Luku Petrovića, u direktorskoj fotelji je i Miroslav Milovanović (SNSD), bivši ministar poljoprivrede Repubike Srpske, a danas odbornik Skupštine Grada Bijeljina. Milovanović je direktor Javne ustanove “Vode Srpske”.

Čedomir Stojanović, nekadašnji pomoćnik ministra poljoprivrede, danas je direktor Rudnika i termoelektrane Ugljevik i odbornik Demosa u Skupštini Grada Bijeljina.

Na ovoj listi je i direktor Rudnika i Termoelektrane Gacko, Miodrag Šešlija, koji je i odbornik SNSD u Skupštini opštine Bileća.

Ukupno 17 direktora javnih ustanova i javnih preduzeća u Srpskoj su istovremeno i odbornici.

Među odbornicima iz opština Republike Srpske su i dvojica članova nadzornih odbora i devetoro članova upravnih odbora javnih preduzeća i ustanova.

Ivana Korajlić, izvršna direktorka Transparensi internešnela u BiH, ocjenjuje da situacija ovakva zbog nedorečenih zakona.

Zakon propisuje nespojivost funkcija, kada su u pitanju javna preduzeća, ali ne i kada se radi o direktorskim pozicijama u javnim ustanovama.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

– S druge strane u javnim preduzećima “zaobilazi” se zakon tako što se funkcioneri biraju za vršioce dužnosti direktora. To je dugogodišnja praksa, posebno u Republici Srpskoj. U republičkoj Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa tvrde da funkcija vršioca dužnosti nije isto što i funkcija direktora – izjavila je Korajlićeva za BN TV.

Politička analitičarka Tanja Topić ocjenjuje da je sve ovo samo još jedan dokaz da umjesto vladavine prava u  BiH imano partitokratiju.

Zaobilaženje zakona posebno u dijelu koji se tiče sukoba interesa postao je opšteptihvaćen i normalan obrazac partijske vladavine, smatra Topićeva.

– Političari koji su na vlasti vrlo lako nalaze prečice i izigravaju zakone kad je riječ o partijskim i personalnim interesima, pri čemu je partijski interesi na prvom mjestu – kaže Tanja Topić za Srpskainfo.

Pita se kakavog će uticaja imati nalazi TI BiH, jer će se, vjerovatno, opet sve završiti  zgražavanjem nekolikicine aktivista NVO i novinara, a političari će nastaviti po starom.

– Partije na vlasti su zaštićene u kršenju zakona poput medvjeda i gotovo da se smiju građanima i javnosti u lice. Niko nije ostao bez funkcije koja ga je dovela u sukob interesa, niko nije bio sankcionisan zbog političke bahatosti. Ni građani ih, ako je suditi po rezultatima izbora, ne kažnjavaju, tako da ovo stanje partijskog duha i svijesti može potrajati unedogled – zaključuje Tanja Topić.

(srpskinfo)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube